Ajax heeft niet genoeg aan prachtgoal Gaaei en speelt in extremis gelijk tegen Go Ahead

Bekijk de samenvatting van Ajax - Go Ahead Eagles

Ajax heeft in de eredivisie met 1-1 gelijkgespeeld tegen Go Ahead Eagles. De gelijkmaker van de bezoekers viel in de absolute slotfase. Het was een nieuwe domper in een toch al roerige week, waarin kersvers algemeen directeur Alex Kroes werd geschorst door de Amsterdammers.

Zo onrustig als het de laatste maanden in Amsterdam is, zo kalm begon het duel tussen Ajax en Go Ahead Eagles. Het was lang wachten op het eerste vuurwerk in de Johan Cruijff Arena.

Pas na een minuut of twintig was de wedstrijd echt los. Na waarschuwingsschoten van Benjamin Tahirovic (over) en Sivert Mannsverk (naast), kreeg Steven Bergwijn - die in de spits speelde vanwege een blessure van Chuba Akpom - een grote kans na een geweldige voorzet van Anton Gaaei. De Ajax-aanvoerder verzilverde die echter niet.

Diezelfde Gaaei opende twee minuten daarna op fenomenale wijze de score. De bal werd vanaf links voorgegeven door Mika Godts en verwoestend op de slof genomen door de Deense rechtsback, die dit seizoen flink werd bekritiseerd. Met buitenkant rechts pegelde hij de bal onhoudbaar in de bovenhoek.

Gaaei opent de score

Op slag van rust was Godts, het Belgische talent dat een uitstekende wedstrijd speelde, nog dicht bij de 2-0. Hij probeerde het met een bekeken schot in de verre hoek, maar zijn poging belandde op de paal.

Tamme tweede helft

Na de rust was het tempo snel uit de wedstrijd. Go Ahead probeerde het via een hard schot van Bas Kuipers, dat werd gestopt door Ajax-doelman Diant Ramaj, en mocht even later een vrije trap nemen op de rand van het strafschopgebied. Tot goals leidde het niet.

Gaaei was in het laatste kwart wederom een van de hoofdrolspelers. Eerst wist hij Bergwijn weer te vinden met een prima voorzet, even later kon hij zelf uithalen. Zijn schot met links miste echter snelheid, richting en overtuiging.

Bekijk de reacties van John van 't Schip, Anton Gaaei en Bas Kuipers:

Zo leek de wedstrijd richting het laatste fluitsignaal te kabbelen. Het publiek in Amsterdam ging wellicht al uit van een 1-0 overwinning, maar kreeg toch nog een teleurstelling te verduren.

Na 92 minuten wilde Ajax-doelman Ramaj een voorzet vangen, maar daarbij botste hij op Finn Stokkers. Van een overtreding was geen sprake, dus kon Bas Kuipers op een vrijwel leeg doel inschieten. Jorrel Hato probeerde op de lijn nog de tegengoal te voorkomen, maar slaagde daar niet in.

De goal van Kuipers zorgde voor vreugde bij zijn oom, astronaut André Kuipers, die op de tribune zat, net als BBB-leider en Deventenaar Caroline van der Plas en, zo meldde Het Parool, de geschorste Alex Kroes.

Daarmee speelde Ajax voor de derde keer in de laatste vier eredivisieduels gelijk en lijkt het de vierde plaats te kunnen vergeten.

Zondag wacht de Klassieker in de Kuip tegen Feyenoord.