Aranxta Rus
NOS Sport

Late afmelding Rus zorgt voor frustratie tennissters: 'Laat team in de steek'

  • Franklin Stoker

  • Franklin Stoker

Arantxa Rus heeft met een late afmelding voor het Nederlands Billie Jean King Cup-team voor frustratie gezorgd bij haar teamgenoten. De 33-jarige kopvrouw van Oranje geeft volgende week de voorkeur aan het spelen van een toernooi in Spanje.

"Dit viel rauw op mijn dak, ja", typeerde captain Elise Tamaëla de verrassende keuze van Rus, die in maart nog de toezegging had gedaan om zich bij de Nederlandse selectie te voegen. "Ik vind dat ze de meiden in de steek laat. We hebben het hier niet over een blessure, maar over een persoonlijke keuze."

Tamaëla kreeg dinsdagavond een WhatsApp-bericht van Rus. "Ik probeerde haar daarna nog op andere gedachten te brengen, maar haar keuze was al gemaakt. Ik heb haar daarna niet meer kunnen bereiken."

Nederland speelt van 8 tot en met 13 april in Portugal groepsduels met als inzet kwalificatie voor een play-offduel in het najaar voor promotie naar de wereldgroep. Nederland strijdt in Oeiras met elf landen om vier tickets voor de play-offs.

Tamaëla heeft Eva Vedder als vervangster voor Rus opgeroepen. Suzan Lamens, Anouk Koevermans en dubbelspecialiste Demi Schuurs zijn de overige speelsters van het Nederlandse team.

Ik ben inmiddels 33 jaar en moet aan mezelf denken, uiteindelijk speel ik voor mezelf.

Arantxa Rus

Rus laat in een reactie weten dat haar afmelding vooral met vermoeidheid te maken heeft gehad. "Ik ben inmiddels 33 jaar en moet aan mezelf denken, uiteindelijk speel ik voor mezelf", vertelt ze telefonisch vanuit de Verenigde Staten, waar ze in de eerste ronde verloor bij het toernooi van Charleston.

De nummer 54 van de wereld begrijpt de frustratie van haar ploeggenoten. "Maar ik heb me zo vaak voor het team beschikbaar gesteld, nu kunnen andere meiden zich laten zien", zegt ze.

Niet in vorm

Rus speelde de voorbije weken diverse grote hardcourttoernooien in de Verenigde Staten, maar deed dat zonder succes. Ze won één partij in haar laatste zes toernooien. In Europa kan Rus weer op haar geliefde gravel spelen.

"Ik sprak haar een aantal weken geleden nog, maar toen had ik geen enkele indicatie voor een afmelding", vertelt Tamaëla.

"Ik had Arantxa zelfs nog aangeboden om een extra speelster mee te nemen naar Portugal, om haar een beetje te kunnen ontlasten. Je speelt in zo'n week toch vijf of zes ontmoetingen, met soms twee wedstrijden op een dag. Maar Arantxa vond dat geen probleem."

Rus zegt dat ze niet eerder een beslissing kon nemen, omdat haar recente resultaten ook van invloed op de keuze zijn geweest.

Aranxta Rus en Elise Tamaela (rechts) tijdens de Billie Jean King Cup in april 2022

De afmelding van Rus is overigens ook een aderlating voor Schuurs, de mondiale nummer 10 in het dubbelspel.

Schuurs hoopt met Rus bij de Olympische Spelen in Parijs een koppel te vormen in het dubbelspel. De Billie Jean King Cup-wedstrijden in Portugal waren een uitgelezen moment om die combinatie uit te proberen. "Dat was ook een belangrijk doel van deze trip, dus voor Demi is dit twee keer zo zuur", vertelt Tamaëla.

Rus en Schuurs hebben zich overigens nog niet gekwalificeerd voor de Spelen, maar door de hoge positie van Schuurs op de wereldranglijst is een olympisch ticket in het dubbelspel een realistisch doel.

De wereldranglijst op maandag 10 juni, de dag na Roland Garros, bepaalt wie naar de Spelen in Parijs gaan. "Ik had inderdaad met Demi kunnen spelen, maar ik kies nu voor mezelf", aldus Rus, die wel haar olympische ambities kenbaar maakt. "Als ik me voor de Spelen kwalificeer, ga ik daaraan deelnemen."

Consequenties

Tamaëla verbindt nog geen consequenties aan de afmelding van Rus. "Ik weet niet precies wat erachter zit. Ik wil hier eerst met Arantxa over praten, hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen, want hier wordt niemand blij van."

Rus denkt in de toekomst haar land gewoon weer te vertegenwoordigen. "Als het in mijn schema past wel. Maar uiteindelijk speel ik voor mezelf en Nederland en niet voor de captain."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl