De radar in Nieuw-Milligen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Defensie zet radar in Nieuw-Milligen na 52 jaar uit

Defensie heeft de radar in Nieuw-Milligen na 52 jaar definitief uitgezet. Afgelopen weekend is de machine voor het laatst gebruikt om het luchtruim te controleren. In totaal heeft de radar zo'n 130 miljoen rondjes gedraaid, schrijft Omroep Gelderland.

De radarinstallatie werd in 1972 op legerplaats Kamp Nieuw-Milligen geplaatst. Later is er een grote bol op geplaatst die vanaf grote afstand zichtbaar is. De bol was nodig omdat de radar te veel werd aangetast door slechte weersomstandigheden.

De bol op de radar in Nieuw-Milligen

Vanuit Nieuw-Milligen kon de Luchtmacht decennialang het Zuid-Nederlandse luchtruim bekijken. De beelden van de radar werden doorgegeven aan het Air Operation Control Station (AOCS), een paar kilometer verderop. Luchtgevechtsleiders houden hier 24 uur per dag, zeven dagen per week het luchtruim in de gaten. Het AOCS blijft gevestigd in Nieuw-Milligen.

Nieuwe radar Herwijnen

Op het terrein doet nu een tijdelijke radar van de NAVO dienst. Het gaat om dezelfde mobiele radar die tot 1 maart op Vliegbasis Leeuwarden stond.

Deze wordt eind juli weer vervangen door een tijdelijke Franse radar. Uiteindelijk moet er in 2026 een nieuwe, definitieve radar in Herwijnen komen. In Herwijnen is echter al jaren gedoe rondom de komst daarvan. Inwoners zijn bang voor straling in hun kleine dorp.

Volgens Johan van Deventer, commandant van het Air Combat Command, wordt de oude radar straks gebruikt als decorstuk bij de ingang van Kamp Nieuw-Milligen.

Er zijn in totaal twee militaire radarstations in Nederland. De radar in het Friese Wier is al vervangen. De radar in Nieuw-Milligen kon niet worden vervangen omdat de locatie volgens Defensie te heuvelachtig is. Laagvliegende objecten als drones kunnen daardoor lastig door een radar worden ontdekt.

Advertentie via Ster.nl