Impressie van Defensie van hoe de radar eruit gaat zien
NOS Nieuws

Defensie ziet Herwijnen als enige optie voor radar, dorpsbewoners boos

Defensie houdt vast aan de bouw van een radarstation in Herwijnen, tussen Gorinchem en Zaltbommel. "Er is geen plan B", zei staatssecretaris Van der Maat gisteravond op een informatieavond in het dorp, waar inwoners bezorgd zijn over de straling van de radar.

De door defensie georganiseerde bijeenkomst over de bouw van de radarinstallatie werd door zo'n 150 verontruste inwoners bezocht. Velen van hen gingen na de uitleg van de staatsecretaris bozer naar huis dan dat ze waren gekomen, schrijft Omroep Gelderland.

"Dit is in één woord schandalig", zegt een woedende dorpsbewoner. "Dit is geen democratie meer, hè. Er is een dorpje dat zich met 2500 man verzet en één staatsecretaris die net doet of wij niet bestaan. Dat pikken wij niet. We zijn er nog niet klaar mee."

Staatssecretaris Van der Maat benadrukte gisteravond dat de radarpost er snel moet komen. "Omdat we op dit moment onvoldoende zicht hebben op wat er in ons luchtruim gebeurt. Als er in het zuidelijk gedeelte van ons land of in de Randstad vliegtuigen op ons afkomen, of als er een raket binnenvliegt, dan zien we die gewoon te laat. Dat is echt een hele grote zorg. Dat weten veel mensen niet en dat probleem moeten we oplossen."

"We kiezen voor Herwijnen, omdat hier geen woningbouwplannen en plannen rondom windmolens worden verstoord. Bij een radarstation mag namelijk geen hoogbouw in de buurt staan. Ook kunnen we hier snel gaan bouwen. Het is de minst slechte optie."

Staatssecretaris Christophe van der Maat aan het woord in Herwijnen

Volgens de dorpsbewoners zijn er alternatieven genoeg om het radarstation op een andere plek te bouwen. "Er zijn plekken in de gemeente Lopik waar hij veel vrijer staat, waar nauwelijks bewoning in de buurt is en waar het station al over drie of zes maanden kan staan, zegt Ruben van der Horst van de stichting Niet Nog Een Radar in Herwijnen.

Van der Maat gaat hier niet in mee. "We hebben in totaal vijftien locaties tegen het licht gehouden en nergens is steun. Op alle plekken waarvan we als kabinet gezegd hebben 'die nemen we', is er verzet."

Ook radar in Friesland

Naast de defensieradar die in Herwijnen moet komen, is er ook nog een tweede radarstation voor de bescherming van het luchtruim in het Friese Wier, die voor geluidsoverlast zorgt. Daar wordt nu een koepel omheen gebouwd. De radar in Herwijnen krijgt een soortgelijke koepel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl