Reddingswerkers in een gebouw in Hualien, dat het zwaarst is getroffen door de aardbeving
NOS Nieuws

Tientallen mensen vast in tunnels na aardbeving Taiwan, dodental op 9

In Taiwan is het reddingswerk na de zware aardbeving van vannacht in volle gang. Het dodental staat nu op negen, maar loopt mogelijk nog op. Reddingswerkers zoeken in beschadigde en deels ingestorte gebouwen naar slachtoffers en overlevenden.

Tientallen mensen zitten nog vast in tunnels rond de stad Hualien, die aan de kust ligt. Hoe ze eraan toe zijn, is niet duidelijk. De uitgangen zijn geblokkeerd door rotsblokken of aardverschuivingen. Op beelden is te zien dat met bulldozers wordt geprobeerd de wegen weer vrij te maken. Verder zitten er nog zes mensen vast in een kolenmijn.

De Taiwanese autoriteiten melden dat ruim 900 mensen gewond zijn geraakt. De beving had volgens Taiwan een kracht van 7,2 en werd gevolgd door meerdere naschokken. Het is de zwaarste beving bij het eiland sinds 1999.

Vijftig hotelmedewerkers

In een nationaal park in de buurt van de stad Hualien is geen contact met vijftig medewerkers van een hotel. Zij waren onderweg met vier minibusjes. De autoriteiten weten niet wat hun toestand is, omdat telefoonnetwerken door de aardbeving platliggen.

Drie van de dodelijke slachtoffers kwamen om in dat nationaal park. Ze maakten deel uit van een groep van zeven wandelaars die werd geraakt door rotsblokken.

De bestuurders van een vrachtwagen en een auto kwamen eveneens om door vallende stenen. Een ander slachtoffer overleed door onbekende omstandigheden bij een mijn.

Het epicentrum lag zo'n 18 kilometer ten zuiden van de stad Hualien:

Door de beving is ook de spoorlijn langs de Taiwanese oostkust beschadigd geraakt. De schade wordt op dit moment hersteld en de hoop is dat het traject morgen weer in gebruik kan worden genomen.

Onder meer de EU, Japan en Paraguay hebben hulp aangeboden. Ook China kwam snel met een hulpaanbod, maar dat is door Taiwan afgewezen. Peking beschouwt Taiwan als afvallige provincie en dat leidt tot hoogoplopende spanningen.

Na de beving werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven in onder meer Japan en de Filipijnen, maar de golven kwamen niet hoger dan enkele tientallen centimeters.

Dit zijn beelden van de schade na de beving:

Zware aardbeving treft Taiwan

Ondanks de zware beving lijkt het dodental in Taiwan relatief beperkt te blijven. Het eiland is volgens seismoloog Stephen Gao van de universiteit van Missouri goed voorbereid op dergelijk natuurgeweld.

Gao zegt tegen persbureau AP dat Taiwan qua bescherming tegen bevingen vooroploopt in de wereld. "Er gelden strikte bouwvoorschriften, het netwerk van seismometers is van wereldklasse en er zijn uitgebreide voorlichtingscampagnes over aardbevingen." Inwoners die willen controleren hoe aardbevingsbestendig hun huis is, kunnen daarvoor subsidie krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl