NOS NieuwsAangepast

Doden en honderden gewonden na zware aardbeving voor kust Taiwan

Bij een zware aardbeving in het oosten van Taiwan zijn vannacht zeker negen doden gevallen. Er zijn meer dan 820 gewonden geteld en er is geen contact met vijftig mensen in een natuurgebied.

Ook zitten er nog zeventig mensen vast in onder meer gebouwen en een kolenmijn. De autoriteiten gaan er wel vanuit dat zij nog leven. De beving was kort voor 08.00 uur lokale tijd en had een kracht van 7,2 en is daarmee de zwaarste in Taiwan in bijna 25 jaar.

Het epicentrum lag in zee, op zo'n 25 kilometer van de kustplaats Hualien. In de eerste uren na de beving zijn meer dan honderd naschokken geregistreerd.

De vijftig mensen die worden vermist zijn personeelsleden van een hotel in een nationaal park in de buurt van Hualien. Ze waren onderweg in vier minibusjes. De autoriteiten hebben nog geen contact met hen kunnen krijgen doordat telefoonnetwerken platliggen.

In het nationaal park vielen zeker drie dodelijke slachtoffers. Zij zouden in het bergachtige gebied zijn getroffen door een steenlawine. In Hualien hangen verzakte gebouwen deels over de straat.

Ook een vrachtwagenchauffeur kwam om het leven, nadat zijn voertuig was geraakt bij een aardverschuiving. President Tsai Ing-wen heeft toegezegd dat het leger wordt ingezet bij het reddingswerk.

Zware aardbeving treft Taiwan

Ook in de hoofdstad Taipei, ruim 100 kilometer noordelijker, heeft de beving schade aangericht. Daar is onder meer gevelbekleding op straat beland. Ook zijn in veel woningen spullen omgevallen.

Kantoren en schoolgebouwen werden ontruimd en het treinverkeer op het eiland werd stilgelegd. Honderdduizenden huishoudens zaten enkele uren zonder stroom.

Kleine golven

Na de beving gaven de Filipijnen en Japan tsunamiwaarschuwingen af, maar er ontstonden alleen kleine golven. De beving werd ook gevoeld langs de Chinese zuidoostkust, zoals in de havenstad Shanghai.

China, dat Taiwan beschouwt als afvallige provincie, was er snel bij om het eiland hulp aan te bieden, maar Taiwan laat weten daar geen gebruik van te maken. Ook Japan en Paraguay hebben hulp toegezegd.

Taiwan heeft geregeld te maken met aardbevingen, maar een beving van deze zwaarte komt niet vaak voor. Volgens de Taiwanese geologische dienst had de beving een kracht van 7,2; Amerikaanse metingen geven een kracht van 7,4 aan.

In september 1999 werd Taiwan getroffen door een beving met een kracht van 7,6. Daarbij vielen 2400 doden en werden duizenden gebouwen verwoest.

Steenlawine in het oosten van Taiwan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl