NOS Voetbal

FC Twente gaat vol voor Champions League: 'Mooie duels naar Enschede halen'

Na veertien jaar weer Champions League-voetbal in Enschede. Het is, zeven wedstrijden voor het eind van de competitie, meer dan een droom bij FC Twente. "Het is haalbaar", zegt routinier Ricky van Wolfswinkel. "Dus daar gaan we volle bak voor. Nog zeven wedstrijden lang gas geven."

De huidige nummer drie van de eredivisie neemt het vanavond in het Abe Lenstra Stadion op tegen sc Heerenveen. Elke overwinning brengt de ploeg van spits Van Wolfswinkel en trainer Joseph Oosting een stapje bij het doel: Europees voetbal, misschien zelfs op het allerhoogste niveau.

De bovenste twee ploegen in de eredivisie plaatsen zich rechtstreeks voor de Champions League. FC Twente ligt op koers voor plaats drie, de deur naar de derde van de in totaal vier voorrondes van het grootste Europese clubtoernooi.

Twente op koers voor Champions League: 'Genieten, maar moeten het nu ook behalen'

"Je wil er niet mee bezig zijn, maar dat ben je wel", geeft Oosting toe. "Het is onze ambitie, dat hebben we ook tegen elkaar uitgesproken." Toch blijft de 52-jarige Emmenaar liever "in het hier en nu".

Zijn prestaties als trainer van de Tukkers vallen op en trekken interesse van grotere clubs, Oosting hoopt er vooral iets aan over te houden bij de club waar hij afgelopen zomer begon.

"Ik heb dit seizoen onze Europese tour mee mogen maken", blikt de trainer terug kwalificatiewedstrijden voor de Conference League, waarin Twente strandde tegen Fenerbahçe. "Dat was al mooi en spannend. Nu kunnen we de voorrondes van de Champions League bereiken. Dat is mooi, iets tastbaars. Daar doen we alles aan."

Van Wolfswinkel maakte al meer Europese avonturen mee dan zijn coach. De 35-jarige spits reisde eerder ook met FC Utrecht, Sporting Portugal, Saint-Etienne en Basel over het continent.

"Het zijn leuke tripjes, je komt op mooie plekken en treft geweldige tegenstanders", aldus Van Wolfswinkel. "Dat is alleen maar genieten, zeker in de positie waarin Twente zit, met de jonge jongens."

Met hen heeft de tweevoudig international het er regelmatig over. "De een kijkt altijd meer in teambelang, anderen meer persoonlijk belang. Dat probeer je samen te brengen om onze doelstellingen te bereiken."

Aflopend contract

Belangrijke gesprekken, vindt hij zelf, "over Europees voetbal, hoe fantastisch dat is. Veel jongens hebben dat nog niet meegemaakt, of alleen de voorrondes. Je wil die groepsfase in, om mooie wedstrijden naar Enschede te halen."

Of Van Wolfswinkel er dan zelf nog bij is, weet hij nog niet. FC Twente wil zijn aflopende contract verlengen. De spits twijfelt.

Ricky van Wolfswinkel tussen 'jonkies' Daan Rots en Max Bruns

"Ik ben heel trots op mijn drie jaren hier en Europees voetbal halen zou echt een bekroning zijn. Maar of ik blijf, ligt niet aan een Champions League-ticket. Het gaat om gezondheid en plezier. Ik zou er problemen mee hebben als ik tegen pijntjes aan ga lopen en niet meer zou kunnen leveren wat ik wil leveren. Ook op mijn 35ste wil ik nog altijd vooraan lopen. Zodra dat wegvalt, krijg ik het heel moeilijk."

Belangstelling Ajax

Ondertussen maakt Oosting zich vooral druk om het spel van zijn ploeg: "Voor nu telt de wedstrijd tegen Heerenveen." En dus - nog niet - de Champions League. En ook niet Ajax, waarmee hij in verband wordt gebracht als mogelijke nieuwe trainer.

Opportunistisch, of een reële afspiegeling van kwaliteit? De geruchten een combinatie van beide, denkt Oosting, die wel zegt "vereerd" te zijn dat zijn naam genoemd wordt. "We doen het goed en hebben de lijn van vorig seizoen door kunnen zetten. Maar natuurlijk is het ook opportunistisch. Een paar slechte wedstrijden en ze hebben het niet meer over mij."

Voorlopig is Oosting vooral blij om trainer van een succesvol FC Twente te zijn. "Een heel mooie club, daar ben ik trots op. Het is leuk dat mijn naam wordt genoemd, maar ik wil respect hebben voor mijn club. Dus ik kan daar niet zoveel mee."

  • NOS
    De midweekse speelronde in de eredivisie
  • NOS
    De stand na de wedstrijden van 2 april

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl