Secretaris-generaal van de NAVO Stoltenberg geeft een persconferentie aan het begin van de NAVO-top
NOS NieuwsAangepast

NAVO roept bondgenoten op om 100 miljard euro in nieuw Oekraïne-fonds te steken

De NAVO roept de 32 bondgenoten op om een fonds van 100 miljard euro op te richten voor steun aan Oekraïne. Dat bevestigen ministers van verschillende landen van het bondgenootschap. Uit dit fonds zouden, onder coördinatie van de NAVO, wapens voor Oekraïne kunnen worden betaald.

Of het fonds er daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag. Onder de NAVO-landen bestaat onenigheid over het voorstel.

De oproep tot het oprichten van een fonds van die omvang is uniek in de geschiedenis van het militaire bondgenootschap, zeggen betrokken diplomaten in Brussel. Stoltenberg wilde het plan voor een fonds van 100 miljard euro nog niet bevestigen aan het begin van de NAVO-top vandaag. Hij zei wel dat de NAVO-landen zullen spreken over een akkoord om de steun aan Oekraïne te vergroten.

Oekraïne heeft meer geld nodig, zei Stoltenberg. Met meer steun voor Oekraïne zouden de NAVO-landen het signaal afgeven aan Rusland dat het land de oorlog tegen Oekraïne niet kan winnen.

Rusland reageerde op de eerste dag van de NAVO-top dat het bondgenootschap weer terug is in de mindset van de Koude Oorlog. Voor de NAVO is geen plek in een "multipolaire wereld", zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. In de ogen van Rusland heeft de VS veel te veel macht; in een 'multipolaire wereld' zou die macht beter moeten worden verdeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl