Poetin deed zijn uitspraken tijdens een bezoek aan Russische luchtmachtpiloten
NOS NieuwsAangepast

Plannen om NAVO-land aan te vallen 'gewoon onzin', beweert Poetin

Rusland heeft geen plannen om een NAVO-land aan te vallen, zoals Polen of Tsjechië. "Het idee dat we een ander land zullen aanvallen is complete onzin", zei president Poetin. In Oost-Europa wordt al langer gewaarschuwd dat Rusland na Oekraïne ook andere landen in het vizier heeft. Maar dat is volgens Poetin dus nonsens.

De Russische president deed zijn uitspraken over de NAVO in het bijzijn van luchtmachtpiloten. "We hebben geen agressieve bedoelingen met deze staten", zei Poetin volgens het Kremlin, die de tekst van de bijeenkomst heeft gedeeld.

Dit zei Poetin tegen de luchtmachtpiloten:

Poetin over aanvallen NAVO en neerhalen F-16's

Poetin zei dat de bevolking van Polen en Tsjechië onterecht bang wordt gemaakt voor een aanval. "Het is gewoon weer een manier om hun bevolking te misleiden, meer aan defensie uit te geven en de mensen daarvoor te laten betalen."

De Russische president heeft vaker gezegd dat er geen plan is om de NAVO aan te vallen. Eind vorig jaar zei de Amerikaanse president Biden dat Rusland een NAVO-land gaat aanvallen als het de oorlog in Oekraïne wint. Die opmerking noemde Poetin toen ook "complete onzin".

Wat de woorden van Poetin waard zijn is lastig te zeggen, gezien bijvoorbeeld de uitspraken rond Oekraïne begin 2022. Toen had Rusland een grote troepenmacht opgebouwd langs de grens met Oekraïne. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het "absurd" dat Rusland plannen had om Oekraïne binnen te vallen, waar westerse landen voor vreesden. Maar dat gebeurde alsnog, enkele weken later, in februari.

Poetin werd ook gevraagd naar de F-16-gevechtsvliegtuigen die westerse landen aan Oekraïne hebben beloofd. Nederland is een van de landen die de gevechtsvliegtuigen gaat leveren, samen met België, Denemarken en Noorwegen. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken moeten de toestellen in de komende maanden naar Oekraïne komen.

"Als ze F-16's leveren, en blijkbaar piloten trainen, zal dit de situatie op het slagveld niet veranderen," zei Poetin. "We zullen de vliegtuigen vernietigen, net zoals we vandaag tanks, pantservoertuigen en andere uitrusting vernietigen, waaronder meervoudige raketwerpers."

Oekraïne en zijn westerse bondgenoten denken juist dat de straaljagers zullen helpen in de oorlog tegen Rusland, bijvoorbeeld doordat ze de Russische kruisraketten beter kunnen onderscheppen. De F-16's zijn een stuk geavanceerder dan de verouderde Oekraïense jachtvliegtuigen en hebben bijvoorbeeld een radar die verder kan kijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl