Ruim 53.000 mensen gevlucht uit door geweld geteisterde hoofdstad Haïti
In drie weken zijn vorige maand ruim 53.000 mensen uit de hoofdstad van Haïti gevlucht. Volgens schattingen van de Verenigde Naties verlieten tienduizenden mensen het grootstedelijk gebied van Port-au-Prince tussen 8 en 27 maart.
Volgens de VN reizen veel van de ontheemden naar het zuidelijke schiereiland van het land, dat nog herstellend is van een verwoestende aardbeving in 2021. Bijna zeven op de tien mensen die in maart de hoofdstad verlieten, waren al ontheemd door het bendegeweld, aldus de VN.
Slechts 4 procent van de ontheemden wil emigeren en dan vooral naar de Dominicaanse Republiek, meldt de VN. Dat is het buurland van Haïti op het eiland Hispaniola. Maar de regering van de Dominicaanse Republiek heeft de grensbewaking opgevoerd. Ook wil het land geen vluchtelingenkampen op zijn grondgebied.
Moorden, ontvoeringen en seksueel geweld
De situatie in Haïti leidt tot veel mensenrechtenschendingen. VN-mensenrechtenchef Turk zegt dat die op een schaal plaatsvinden die "ongekend in de moderne Haïtiaanse geschiedenis" is. Hij had het over moorden, ontvoeringen en seksueel geweld. Vorige week meldde de VN dat bendegeweld in Haïti dit jaar al meer dan 1500 levens geëist heeft en dat er meer dan 800 mensen gewond door zijn geraakt.
De bendes hebben al jaren het eiland gedeeltelijk in handen, maar eind februari escaleerde het geweld. Verschillende bendes bundelden de krachten en bestormden onder meer gevangenissen. Naar schatting is zo'n 80 procent van de hoofdstad Port-au-Prince momenteel in hun handen, met Jimmy Cherizier, beter bekend als bendeleider Barbecue, aan het hoofd.
De oorlog verklaard
De bendes proberen delen van de hoofdstad over te nemen die ze nog niet onder controle hebben en hebben de regering feitelijk de oorlog verklaard. Premier Henry, die onlangs zijn ontslag aankondigde, stapt op zodra er een nieuwe tijdelijke premier is benoemd door een overgangsraad. In de aanloop naar de vorming van deze raad proberen de bendes een plek aan de onderhandelingstafel op te eisen.
Bendeleider Barbecue zei vrijdag dat hij wil meepraten over de politieke toekomst van het land. In ruil daarvoor zou hij een wapenstilstand overwegen, zei hij in een interview met Sky News.
Haïti kent een roerige recente geschiedenis. Bekijk onze uitlegvideo daarover: