Sven Mislintat
NOS Voetbal

Onderzoek KPMG naar werkwijze Mislintat bij Ajax afgerond: 'Persbericht staat klaar'

Het onderzoek bij Ajax naar eventuele belangenverstrengeling door de weggestuurde technisch directeur Sven Mislintat bij de aankoop van spelers is afgerond. Dat heeft Michael van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen bij de Amsterdamse club, dinsdagmiddag laten weten.

Ajax was van plan deze week met een persbericht te komen over de uitkomst van het door accountants- en adviesbureau KPMG verrichte onderzoek. "Dat staat klaar, maar is nu even overschaduwd door wat hier gebeurt", zegt Van Praag, doelend op het schorsen van de kersverse algemeen directeur Alex Kroes die zou hebben gehandeld in aandelen van Ajax met voorkennis,

Directeur voetbalzaken

De 51-jarige Mislintat werd mei vorig jaar aangesteld als directeur voetbalzaken bij Ajax. Hij tekende een contract tot en met de zomer van 2026. De Duitser besteedde meer dan 100 miljoen euro aan twaalf nieuwe spelers, maar werd eind september ontslagen. Ajax stond op dat moment in de onderste regionen van de eredivisie. Volgens Ajax was er te weinig draagvlak voor Mislintat binnen de organisatie.

Het ontslag volgde na onthullingen van de NOS over mogelijke belangenverstrengeling. Ajax kocht op de slotdag van de transferperiode een speler via een Duits zaakwaarnemerskantoor dat aandelen bezit in een privébedrijf van technisch directeur Mislintat. Ajax was daarvan niet op de hoogte.

Vervolgens liet Ajax een onderzoek naar de handelswijze van de Duitser instellen. Eind februari liet Ajax weten dat het proces zich in de afrondende fase bevond, waarna de belangrijkste bevindingen en conclusies openbaar zouden worden gemaakt. Dat wordt nu dus voorlopig uitgesteld.

Michael van Praag

"We zullen een buitengewone aandeelhoudersvergadering moeten uitschrijven", zegt Van Praag. "We moeten kijken of het zinvol is om dan beide kwesties, Kroes en Mislintat, in één keer te behandelen, aangezien je toch al bij elkaar komt. Misschien moet je wel een hele dag vergaderen. Dat is ook weleens leuk."

Borussia Dortmund

Mislintat staat op het punt staan om terug te keren bij zijn oude club Borussia Dortmund, zo melden verschillende Duitse media. Het is nog onduidelijk of Mislintat bij Dortmund sportief directeur of technisch directeur wordt.

Eerder was hij tussen 2006 en 2017 werkzaam bij de club uit zijn geboortestad als hoofdscout en technisch directeur. Hij had daarna vergelijkbare functies bij Arsenal en VfB Stuttgart, voordat hij vorig jaar bij Ajax aan de slag ging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl