Entree van de Oostvaarderskliniek
NOS Nieuws

Therapeut Oostvaarderskliniek ontslagen vanwege relatie met patiënt

Een therapeut van een tbs-kliniek in Almere is alsnog op staande voet ontslagen vanwege een "niet-professionele relatie met een patiënt", meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Binnen de Oostvaarderskliniek waren al vermoedens over die relatie, maar er was geen bewijs zodat ontslag op staande voet eerst niet mogelijk was.

Het arbeidscontract met de therapeut werd daarom in overleg ontbonden via een vaststellingsovereenkomst. Daarbij houdt de betrokkene onder meer voor een bepaalde termijn recht op loon.

Alsnog ontslag

Eind maart kreeg de directie van de Oostvaarderskliniek toch nog bewijs in handen dat de relatie tussen de medewerker en de patiënt bevestigde. Dat leidde alsnog tot ontslag op staande voet.

Directeur Elles Tillema-van Loo van de tbs-kliniek in Almere stelt in een verklaring dat relaties tussen medewerkers en patiënten nooit zijn toegestaan omdat patiënten in hun doen en laten "volkomen afhankelijk zijn van het personeel in de kliniek".

"Voor medewerkers die zich niet houden aan deze belangrijke en basale integriteitsregel is binnen de Oostvaarderskliniek geen plek", aldus Tillema-van Loo.

Onderzoek

In 2022 werd een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de Oostvaarderskliniek na meerdere meldingen van misstanden. Een medewerker bleek een patiënte te hebben gedwongen tot seksuele handelingen en een leidinggevende werd op non-actief gesteld vanwege signalen over grensoverschrijdend gedrag tegen meerdere medewerkers.

Ook werd dat jaar een medewerker ontslagen die een seksuele relatie had met een tbs'er en werd een stage stopgezet vanwege een relatie met een patiënt.

Te veel gericht op behandeling

Uit dat onderzoek, waarvan de uitkomsten begin dit jaar werden gepubliceerd, kwam naar voren dat medewerkers van de kliniek onvoldoende beschermd worden.

De onderzoekers zagen dat medewerkers geneigd waren zich vooral te richten op de behandeling van patiënten en daardoor minder op hun eigen sociale veiligheid letten. Ook bleek dat er wantrouwen heerst tussen medewerkers en leidinggevenden en dat sommige medewerkers de regels niet goed kennen of verschillend denken over de interpretatie daarvan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl