NOS Nieuws

Directeur tbs-instelling Oostvaarderskliniek stapt op

De algemeen directeur van de Oostvaarderskliniek in Almere legt zijn functie neer. Dat bevestigt een woordvoerder van de tbs-instelling aan Omroep Flevoland. De reden voor het terugtreden van algemeen directeur Hendrik Jan van der Lugt is nog niet bekend.

Het vertrek volgt twee dagen na het ontslag van een medewerker die een patiënte van de kliniek had gedwongen tot seksuele handelingen. Volgens de woordvoerder staat dat incident los van het opstappen van de directeur.

"Deze casus speelde al vanaf het voorjaar", zegt de woordvoerder. "Het is ook niet de reden dat de directeur zijn functie heeft neergelegd." De woordvoerder verwacht later met meer informatie te komen over het ontslag van Van der Lugt.

Meerdere incidenten

De afgelopen jaren zijn er meerdere incidenten geweest in de kliniek. Zo misbruikte een tbs-patiënt twee jaar geleden een vrouw tijdens een onbegeleid verlof. Diezelfde maand werd een medewerkster van de kliniek door een patiënt aangevallen met een mes.

In 2019 doodde een tbs'er die in de kliniek werd behandeld tijdens zijn proefverlof een 72-jarige man. Na onderzoek concludeerde de Inspectie Justitie en Veiligheid dat de Oostvaarderskliniek onvoldoende regie heeft gevoerd tijdens het proefverlof van de man.

In hetzelfde jaar meldde NRC dat de tbs-kliniek volgens medewerkers kampte met grote interne problemen en dat er een angstcultuur heerste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl