Van Geffen en Drummond-De Goede vieren Olympisch goud in Tokio
NOS Sport

Hockeygrootheden De Goede en Van Geffen niet in olympische selectie

Hockeysters Eva Drummond-De Goede en Margot van Geffen maken niet langer deel uit van het Nederlands elftal. Dat kregen ze te horen van bondscoach Paul van Ass, die de trainingsgroep voor de FIH Pro League en de Olympische Spelen in Parijs vandaag bekendmaakte.

De twee speelsters hebben een rijk verleden in Oranje. Drummond-De Goede (266 interlands) en Van Geffen (265 interlands) zijn goed voor een karrenvracht aan wedstrijden in het Nederlands elftal, waarmee ze onder meer drie wereldtitels en twee gouden olympische medailles wonnen. Alleen Minke Smabers (312) speelde vaker voor Oranje.

Op de Olympische Spelen van 2008 in Peking won Drummond-De Goede ook al goud met Oranje. Zij werd in 2018 en 2019 uitgeroepen tot beste speelster ter wereld.

Drummond-De Goede kreeg in oktober 2023 nog de kans om de bondscoach te overtuigen bij Oranje, maar is hier dus niet in geslaagd. Van Geffen ging in augustus nog mee naar het Europees Kampioenschap.

Van Geffen en Drummond-De Goede

Bondscoach Van Ass vertelt niet lichtzinnig te zijn omgesprongen met het besluit. "Het valt niet mee om internationals met zo'n enorme staat van dienst te vertellen dat zij geen deel meer uitmaken van Oranje. Dat zijn uiteraard lastige gesprekken en emotionele momenten. Beide dames hebben enorm veel betekend voor het Nederlandse en internationale hockey en zijn een voorbeeld voor velen."

Toch was het volgens Van Ass een noodzakelijke beslissing. "Mijn taak als bondscoach is om samen met mijn staf voor de Olympische Spelen de allerbeste speelsters te selecteren. Helaas vinden wij dat Eva en Margot daar niet meer bij horen."

Niet de eerste afvallers

Drummond-De Goede en Van Geffen zijn niet de eerste grote namen die door Van Ass worden gepasseerd. Eerder dit jaar maakte hij al bekend routinier Lidewij Welten niet mee te nemen naar de Spelen, tot haar grote teleurstelling.

Bondscoach Van Ass

Voor de 35-jarige Drummond-De Goede betekent het besluit van de bondscoach dat er een einde aan haar interlandloopbaan komt. Zij was al van plan om na de Spelen te emigreren naar Zuid-Afrika, waar haar man vandaan komt.

Ook voor de één jaar jongere Van Geffen lijkt haar carrière in het Nederlands elftal erop te zitten, al heeft de speelster van HGC zich daar nog niet over uitgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl