NOS Sport

Beker prooi voor volleybalsters Apollo 8 na zege op Zwolle in finale

Apollo 8 in finale te sterk voor VC Zwolle en wint voor tweede keer de beker

Apollo 8 heeft voor de tweede keer in vier jaar de nationale beker gewonnen. De volleybalsters uit Borne waren in de finale met 3-1 te sterk voor Djopzz Zwolle Topvolleybal (25-20, 26-28, 25-22, 25-21).

Eerder op de dag ging de nationale beker bij de mannen naar Orion, dat in drie sets won van Limax.

De bekerwinst van Apollo 8 geeft het aanstaande afscheid van coach Thijs Oosting alvast glans. "Dat wilde ik ontzettend graag, afscheid nemen met een prijs. Ik ben megablij", zei Oosting.

Hij staat, samen met zijn broer Bart, al acht jaar aan het roer bij Apollo 8. Onder leiding van de gebroeders Oosting klommen de Bornse volleybalsters op van de topdivisie naar de eredivisie. Na de tweede nationale beker in de clubhistorie lonkt dit jaar seizoen ook het landskampioenschap.

Coach na bekerwinst Apollo 8: 'Wilde ontzettend graag afscheid nemen met prijs'

De in de rode clubkleur gehulde fans lieten hun waardering voor Oosting meteen na het beslissende punt al blijken. "Thijs, bedankt voor alle mooie jaren", stond op een groot spandoek aan de kant waar de 500 meegereisde fans uit Borne het feestje in de Maaspoort in Den Bosch vierden.

De coach rende het veld in om de overwinning te vieren met zijn broer, staf en team. Met de beker in handen blikte Oosting terug op de finale, waarin zijn ploeg uiteindelijk duidelijk boven de Zwolse tegenstander uitsteeg.

Hartslag omhoog

"Qua blokkering, service en verdedigen waren wij de betere vandaag", zei Oosting. Na de eerste setwinst poetste zijn ploeg drie setpunten van Zwolle weg, maar kon niet worden voorkomen dat de stand gelijk werd getrokken.

Op moeilijke momenten wist Zwolle de uitblinkende Jet Kok en middenspeelster Emily Silderhuis vaak goed te vinden, maar zelfs die wapens waren niet genoeg voor meer dan een set.

Apollo 8 hernam de leiding (2-1 in sets) en liep in de vierde al vroeg uit naar een ruime voorsprong. Met name door de sterk serverende Lina Berendsen stond Apollo al snel acht punten voor op Zwolle.

Oosting dacht de beker al te kunnen ruiken, maar zag Zwolle punt voor punt dichterbij komen. Een marge van acht werd teruggebracht naar twee punten. "Mijn hartslag ging flink omhoog, maar gelukkig bleef het team rustig."

De Zwolse coach Pascal Veneman had op meer gehoopt. Zijn ploeg had op weg naar de finale slechts één set verloren, maar kwam er in De Maaspoort niet aan te pas. "We kwamen nog even goed terug, de energie zat er weer in en het vertrouwen leek terug te komen. Maar het gat was al geslagen", baalde Veneman. "Passend kwamen we gewoon niet onder de druk van Apollo vandaan."

Titelstrijd

Na het vieren van de bekerwinst zal Apollo 8 zich richten op de titelstrijd. Met de tweede plaats in de A-poule van de eredivisie heeft de ploeg uit Borne zich al geplaatst voor de halve finales. Een nieuw treffen met Zwolle is mogelijk. De ploeg van Veneman eindigt als vierde in de A-poule en stroomt een ronde eerder in dan Apollo 8.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl