Volleyballers Orion winnen bekerfinale, Limax grijpt naast eerste grote prijs

Volleyballers Orion winnen bekerfinale, Limax wordt in drie sets verslagen

De volleyballers van Active Living Orion hebben voor het eerst sinds 2017 de nationale beker gewonnen. In de Maaspoort in Den Bosch versloeg de ploeg uit Doetinchem Numidia Limax uit Maasbracht in drie sets (25-19, 25-20, 25-18). Voor Limax was het een kans op de eerste grote prijs in de clubhistorie.

Later op de dag wonnen de volleybalsters van Apollo 8, ook in Den Bosch, de bekerfinale van Zwolle (3-1).

Orion en Limax speelden dit seizoen al vier keer tegen elkaar. Van die duels won Orion er drie. De eerdere wedstrijden werden gekenmerkt door spanning, zo werden er meerdere vijfsetters gespeeld. Maar van een bloedstollende wedstrijd was maandag geen sprake.

'Onder deze omstandigheden niet gewoon'

Limax-coach Guido Görtzen noemt de nederlaag "pijnlijk". Hij was vooral niet te spreken over de derde set van zijn ploeg. Ook zag hij dat zijn ploeg niet in de wedstrijd zat, "Je ziet bijvoorbeeld bij de opslag dat er geen vertrouwen in zit. Dan wordt het voor een ploeg als Orion erg makkelijk."

Collega-coach Dirk Sparidans van Orion vond Limax goed beginnen. "Maar we bleven er rustig onder. Dat hebben die gasten fantastisch gedaan."

Sparidans is vooral te spreken over het feit dat zijn ploeg zich in de goedgevulde Maaspoort goed aan de afspraken hield. "En dat is onder deze omstandigheden niet gewoon."

• NOS
    Publiek Orion
  • NOS
    Publiek Limax

In de eerste set was het stuivertje wisselen wat betreft de voorsprong. Vooral Limax-aanvaller Leon Meier maakte indruk met enkele harde en rake slagen.

Toch was het Orion dat in de beslissende fase van de set het verschil maakte. De passing aan de kant van Limax liet wat te wensen over en bij Orion vochten ze voor elk punt. Aanvoerder Samuli Kaislasalo dook zelfs over de boarding heen om een bal nog in het spel te houden. Na een 15-16 achterstand liep de ploeg uit Doetinchem uit en won het de set uiteindelijk nog vrij eenvoudig met 25-19.

In set twee trok Orion die lijn door en pakte zo snel een voorsprong van twee punten. Limax-coach Görtzen greep in en bracht spelverdeler en international Sil Meijs (wiens broer Alex bij Orion op het veld stond) binnen de lijnen.

Meijs wist oud-international Rob Bontje goed te vinden en de middenaanvaller hamerde enkele punten binnen, maar het was niet genoeg om het gat helemaal te dichten. Sterker nog, het gat werd vervolgens alleen maar weer groter.

Reacties bekerfinale volleyballers Orion en Limax: 'Niet gewoon onder deze omstandigheden'

Uiteindelijk wist Orion de tweede set met 25-20 te winnen. Hoewel Limax één punt meer scoorde dan in de eerste set, was de tweede een stuk minder spannend.

In de derde set was Orion ook de sterkste ploeg. Het was niet zo dat Limax niets liet zien, maar op het moment dat de Limburgers terug leken te komen, maakte Orion een punt.

Desalniettemin bleef Limax tot het einde van de wedstrijd knokken. Orion was echter mede dankzij de goed spelende Kaislasalo en Tom Koops simpelweg te sterk.

Met een trits aan matchpoints serveerde Liam McClusky, die lang geblesseerd was geweest en speciaal voor het laatste punt werd ingebracht, succesvol voor de overwinning (25-18). "Die laatste serve was drie/vier maanden werk. Dit gaat niemand mij meer afnemen", zegt de Belg die voor de camera ook zijn fysiotherapeuten bedankt.