NOS VoetbalAangepast

Gehavend en effectief Ajax herovert vijfde plaats met moeizame zege op PEC

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - Ajax

Ajax heeft plek vijf in de eredivisie heroverd. De zwaar gehavende ploeg won de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle moeizaam met 1-3.

Appeltje, eitje zou het niet worden op eerste paasdag, daar waren de Amsterdamse supporters het wel over eens voorafgaand aan het duel. Ajax-trainer John van 't Schip moest namelijk Brian Brobbey, Jordan Henderson, Steven Berghuis en Josip Sutalo missen met blessures. Daarnaast was Ahmetcan Kaplan geschorst.

Daar stond wel het positieve nieuws tegenover dat aanvoerder Steven Bergwijn na een blessure terugkeerde in de basis.

Snel vonnis

Maar het was niet Bergwijn die Ajax op weg hielp in Zwolle, dat was de IJslander Kristian Hlynsson. Hij verzilverde een met gevoel gegeven bal van Benjamin Tahirovic.

Bekijk hier de reacties na afloop van PEC Zwolle-Ajax:

Nog binnen het half uur leek de in slechte vorm verkerende ploeg uit Amsterdam het duel al te beslissen. Op aangeven van Mika Godts kon Chuba Akpom, via een PEC-been, de 0-2 in het doel leggen. Het was de achtste treffer van het seizoen voor de vervanger van Brobbey.

Zwolle wilde nog niet meteen opgeven en kreeg enorme kansen op een aansluitingstreffer. Lennart Thy, Bram van Polen en Odysseus Velanas hadden de 1-2 op hun schoen, maar faalden allemaal opzichtig oog in oog met Ajax-doelman Ramaj.

Vooral laatstgenoemde zal nog wel eens wakker liggen als hij ziet hoeveel ruimte zijn mede-aanvaller Thy had, maar Velanas gaf de bal niet af.

Ajax voetbalde in de tweede helft amper meer en de 1-2 kon niet uitblijven. Lichtvoetig als hij is, dribbelde Filip Krastev volledig door de Ajax-verdediging heen en vervolgens kon de Bulgaar ook nog eens koel afwerken. Daarmee kwam de spanning volledig terug in de wedstrijd.

De ploeg van John van 't Schip leek het volledig kwijt te zijn en ontsnapte aan de gelijkmaker. Diant Ramaj moest een inzet van Thy loslaten en zag Silvester van der Water de 2-2 maken, maar tot zijn grote opluchting ging de vlag omhoog wegens buitenspel.

Toch 1-3

De opluchting werd nog wat groter toen er plots een derde Ajax-treffer in het net lag. Anton Gaaei werd, randje buitenspel, weggestuurd aan de rechterkant en kon de vrijstaande Akpom bedienen: 1-3. Het was pas het vijfde schot tussen de palen van de effectieve Amsterdammers

Daarna werd ook nog een doelpunt van PEC'er Van Polen afgekeurd wegens buitenspel. En zo wist Ajax, in tegenstelling tot eerste paasdag 2014, nu wel te winnen van PEC Zwolle. Een herhaling van de bekerfinale destijds, 5-1 winst voor Zwolle, zat er vandaag niet in voor de thuisploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl