Bloemen en planten in de veilinghal van Royal FloraHolland
NOS Nieuws

Mannen stelen meer dan 1000 veilingkarren, ruim miljoen euro schade

Het Openbaar Ministerie houdt twee mannen verantwoordelijk voor de diefstal van meer dan duizend veilingkarren van bloemenveiling Royal FloraHolland. Het veilingbedrijf liep daardoor ruim een miljoen euro schade op.

De twee zouden de karren tussen februari en juni 2018 hebben gestolen. Volgens het Openbaar Ministerie werden de karren gesloopt en als schroot verkocht aan een sloperij.

De twee mannen werden in juli 2018 aangehouden, nadat de politie hen had betrapt met een vracht gestolen veilingkarren. Het is niet duidelijk waarom de zaak nu pas wordt behandeld.

Geld voor ijzer

De 51-jarige Arno M. was transporteur en bracht bestellingen naar klanten. Om die reden kwam hij geregeld bij de bloemenveiling. Hij gaf volgens Omroep West op de zitting toe dat hij zes jaar geleden meer meenam dan alleen bloemen en planten.

"Ik reed erheen met mijn bus en parkeerde bij het dock", zei hij. "Ik haalde steeds twaalf karren op en reed ermee weg. De ene keer ging ik rechtstreeks naar de sloop en soms werden ze overgeladen in een andere vrachtwagen."

M. zei dat hij in zijn eentje de karren van het veilingbedrijf meenam. Maar voor het wegbrengen naar de sloperij zou hij hulp hebben gekregen van zijn medeverdachte, de 62-jarige Arie V. Die gaf toe dat hij M. destijds hielp met de karren.

"Ik heb weleens karren overgeladen en naar de sloper gebracht. Maar ik dacht dat het oude karren waren die opgekocht waren", zei hij. "Pas toen ik de karren een keer overdag wegbracht en er werd gezegd dat ik beter avonds kon komen lossen, dacht ik dat het om gestolen spullen ging." Het geld dat ze voor het ijzer kregen, verdeelden ze onderling. Volgens V. was dat steeds een paar honderd euro.

'Het was bekend bij FloraHolland'

Volgens Omroep West konden beide verdachten zich niet voorstellen dat ze in totaal meer dan duizend karren achterover hebben gedrukt. Ze zeiden dat ze niet in februari, zoals het Openbaar Ministerie stelt, waren begonnen met het stellen van de karren, maar pas in mei.

"Er waren meerdere mensen die karren wegbrachten. Dat was bekend bij FloraHolland. Het is erg dat wij overal voor worden aangepakt", zei M. op de zitting. "Het was voor mij een noodsprong om aan geld te komen."

Maar uit de inkoopregistratie van het sloopbedrijf blijkt volgens justitie wel degelijk dat de mannen in februari 2018 voor het eerst karren aanboden. "Niet alleen staan hun namen vaker in het inkoopregister", zei de aanklager. "Ook de heren van de sloperij verklaren dat de verdachten vaker langskwamen. Ze leverden steeds dezelfde hoeveelheid karren in."

Geraffineerd

Volgens de aanklager hadden de verdachten een "geraffineerde werkwijze". Ze eiste tegen M. een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 73 voorwaardelijk. Behalve van het stelen van veilingkarren wordt hij ook verdacht van het bezit van 7200 gestolen buxusplanten. Die probeerde hij volgens het OM te verkopen aan een bedrijf in België.

Tegen V. werd een celstraf geëist van 60 dagen, waarvan 45 voorwaardelijk. Ook moeten de mannen wat het OM betreft de schade die FloraHolland heeft opgelopen terugbetalen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl