Graven van onbekende soldaten gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog op het militair kerkhof van Leopoldsburg
NOS Nieuws

Koperdieven stelen platen van oorlogsgraven op militaire begraafplaats België

Koperdieven hebben op de militaire begraafplaats in het Belgische Leopoldsburg rond de 60 platen van oorlogsgraven gestolen, melden verschillende Belgische media. Ook zijn er andere graven beschadigd. De platen zaten vast aan de grafstenen.

De diefstal werd ontdekt door gidsen van het nabijgelegen oorlogsmuseum. Die leiden groepen die het museum bezoeken ook altijd langs de militaire begraafplaats. De koperdieven gingen ruw te werk bij de diefstal, zegt wethouder Marleen Kauffmann van Erfgoed tegen VRT.

"Er zijn zelfs grafstenen volledig gebarsten door het brute werk van de dieven. En de dieven zijn ook binnen geraakt in een mausoleum en daar hebben ze ook al het koper verwijderd. Het is een echte schande en heel pijnlijk voor de nabestaanden van de oorlogsslachtoffers die hier liggen", zegt Kauffmann.

De gemeente heeft contact opgenomen met het War Heritage Institute (WHI), die eigenaar is van de begraafplaats. "Het WHI vertelde ons dat er een echte plaag is van diefstallen op graven en dat het vooral om koperdieven gaat. Je kan natuurlijk heel wat koper terugvinden op de begraafplaats."

Daarbij maken de dieven misbruik van de rust op de begraafplaats. "Zeker tegen de avond, dus voor die koperdieven is dat echt een ideale plek om veel buit te maken", aldus Kauffmann.

Eerste en Tweede Wereldoorlog

Op de begraafplaats in Leopoldsburg liggen graven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het terrein van de begraafplaats werd tijdens WO I eerst door de Duitse bezetter gebruikt om troepen op te leiden. Ook was er een militair hospitaal en werden Duitse militairen die stierven er begraven.

Na de oorlog werden er Belgische militairen en oorlogsslachtoffers begraven. Na WO II zijn de Duitse stoffelijke resten naar een grote Duitse begraafplaats in Lommel overgebracht.

Er is aangifte gedaan bij de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl