Een collegezaal in Utrecht, foto ter illustratie
NOS NieuwsAangepast

Politie onderzoekt nieuwe 'bangalijst', Utrechts corps ontkent betrokkenheid leden

 • Wilco Tielemans

  Redacteur online

 • Nina Jansen

  Redacteur Binnenland

 • Wilco Tielemans

  Redacteur online

 • Nina Jansen

  Redacteur Binnenland

De Utrechtse politie onderzoekt een lijst met daarop namen, foto's en telefoonnummers van Utrechtse studentes die massaal wordt verspreid onder studenten in Nederland. In het digitale bestand worden jonge vrouwelijke studenten beoordeeld op hun uiterlijk en van seksistisch commentaar voorzien.

De makers van het bestand schrijven in een voorwoord dat ze "trouwe leden" van het Utrechtse corps zijn en het verspreiden van deze lijst zien "als tegenaanval tegen het plebs". Ze stellen ook dat deze lijst een reactie is op de ophef na de vorige 'grietenpresentatie' door Utrechtse corpsleden, die eerder deze maand rondging onder studenten in heel Nederland.

USC: niet onze leden

Het Utrechtsch Studenten Corps (USC) stelt in een reactie dat er concrete aanwijzingen zijn "dat de bron buiten onze vereniging ligt" en dat de afzenders geen leden zijn van het corps. Wat die aanwijzingen zijn, zegt het corps niet. Het bestuur roept ertoe op de lijst niet verder te verspreiden en is van plan aangifte te doen.

Tegen de NOS zegt de leiding van het USC enorm geschrokken te zijn van het opduiken van deze lijst met "verwerpelijke teksten" en noemt de lijst kwetsend en schadelijk voor de betrokken vrouwen. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat het corps vanochtend contact heeft gezocht met de Utrechtse politie om deze nieuwe lijst. "Wij nemen deze zaak mee in het onderzoek naar de vorige 'bangalijst'."

Advocaat slachtoffers

Advocaat Ina Brouwer staat de slachtoffers van de vorige lijst juridisch bij. Zij laat de NOS desgevraagd weten dat ze vandaag veel telefoontjes krijgt van studentes die op de nieuwe lijst staan of hun ouders.

Roeivereniging Triton heeft melding gemaakt bij de politie en contact gezocht met de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Er staan leden van de vereniging op de lijst, meldt RTV Utrecht. "Het is tot op heden onbekend waar de lijst vandaan komt en wie deze heeft gemaakt. Wij verzoeken iedereen die in bezit komt van het document nadrukkelijk dit niet verder te verspreiden", zegt de vereniging tegen de regionale omroep.

Reactie burgemeester

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma zegt tegen de NOS dat het uiterst pijnlijk is dat er nu een tweede lijst is opgedoken. "Ongeacht de herkomst ervan is het tot object maken en vernederen van vrouwen enorm schadelijk en ronduit misogyn." Ze vindt het van groot belang dat alle feiten boven tafel komen, "zodat de mensen die hierachter zitten gestraft kunnen worden."

De makers van het .PDF-bestand, van wie dus niet vaststaat wie dat zijn, roepen de vrouwen op de lijst op om weg te blijven bij de media en zich te melden bij de Senaat (het dagelijks bestuur van het corps). De media wordt gevraagd om te stoppen met het publiceren (over dit soort lijsten) en deze zaak te laten rusten.

Deel van de tekst

In het bestand dat veelvuldig via WhatsApp wordt gedeeld zijn foto's en mobiele nummers te zien van studentes. In korte teksten worden seksuele ervaringen van mannelijke studenten met deze vrouwen beschreven. Het is niet duidelijk of de teksten verzonnen zijn.

De NOS heeft de meeste namen en foto's op de lijst kunnen linken aan bestaande vrouwen die in Utrecht wonen of hebben gewoond en heeft een van de studentes gesproken, zij wil anoniem blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl