Driehonderd vrijwilligers hielpen mee met het onderzoek
NOS Nieuws

Zeeuwse stranden blijken het meest vervuild van Nederland

De kust bij Zeeland is de meest vervuilde van Nederland, komt naar voren uit een onderzoek van Stichting De Noordzee. Vrijwilligers liepen deze maand langs de kust. Het landelijk gemiddelde was 309 stuks afval per 100 meter strand, de Zeeuwse kust scoorde daar ruim boven met 416 stuks afval per 100 meter.

Bij het tellen van afval werd een methode gebruikt gebaseerd op internationaal wetenschappelijk onderzoek naar de meting van zwerfafval, zegt Jorn Matena van Stichting De Noordzee.

Al het afval dat de 'burgerwetenschappers' tegenkwamen, werd gecategoriseerd en geteld. "Zo weten we welke aantallen waar zijn", zegt Matena. Data-analisten van Stichting De Noordzee gingen vervolgens aan de slag met de gegevens.

De vrijwilligers kwamen vooral plastic, stukken hout en vispluis (materiaal om visnetten te beschermen) tegen. Ook zijn op het overgrote deel van de Zeeuwse stranden 'nurdles' gevonden. Deze plastic korrels zijn de basis voor de productie van bijna alle plastic producten.

Ballonresten

Mariëlle Nelissen, Petra Beeckz en Evelien Jansen deden mee aan het strandafvalonderzoek. Ze begonnen in Vlissingen en vonden vooral glas, peuken, snoeppapiertjes en veel nurdles.

Stichting De Noordzee doet al twintig jaar onderzoek naar zwerfafval. Dat onderzoek wierp eerder al vruchten af, zegt Mariëlle, die vaker meehielp. "Een paar jaar geleden vond ik veel ballonresten. Sommige gemeenten hebben toen het oplaten van ballonnen verboden. Nu zie ik bijna geen ballonnen meer op het strand."

Verbanden leggen

In totaal gingen op 91 plekken in het land mensen het strand op met prikkers en afvalzakken om troep te verzamelen.

In oktober is er een tweede meting van het strandafval, zegt Matena. "We willen het op verschillende momenten uitvoeren om verbanden te leggen tussen afval en strandbezoek."

Mariëlle, Petra en Evelien hielpen mee met het onderzoek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl