Esmee Brugts

Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League, ook PSG door

De voetbalsters van FC Barcelona en Paris Saint-Germain hebben zich probleemloos geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Nadat titelhouder Barça vorige week al met 2-1 had gewonnen van SK Brann in Noorwegen, bereikten de Catalanen in het eigen Estadi Johan Cruyff de halve finales na een 3-1 overwinning.

PSG won in het Parc des Princes in Parijs met 3-0 van het Zweedse BK Häcken, na de 2-1 zege voor de Franse kampioen in de eerste wedstrijd.

Brugts vol vernuft

Oranje-international Esmee Brugts stond in de basis bij Barcelona, speelde ruim zeventig minuten mee en gaf de assist op de 1-0 van Aitana Bonmatí.

Met drie doelpunten spaarde Barcelona de bezoekers nog. Zeker in de eerste minuten van het duel was het doel van Brann-keepster Aurora Watten Mikalsen een schietschijf. Georkestreerd door aanvoerster Alexia Putellas en spelverdeler Bonmatí kregen de Catalanen middels Caroline Graham Hansen en Brugts talloze kansen.

De openingsgoal viel na een klein half uur spelen. Brugts legde de bal vol vernuft op de rand van het strafschopgebied klaar voor Bonmatí en maakte zelf snel ruimte, waarna de Spaanse wereldvoetbalster van het jaar de bal in de verre hoek krulde: 1-0.

Aitana Bonmatí viert de 1-0

Barcelona kwam geen moment in de problemen, maar de wedstrijd beslissen lukte ook niet direct. Pas na een klein uur hielpen de Noorse vrouwen een handje. Via enkele Noorse benen kaatste de bal bijna in eigen doel, vlak voordat de keepster kon redden op de lijn. De binnentikker van Fridolina Rolfo kon ze niet voorkomen: 2-0.

Een van de weinige keren dat Brann op de Spaanse helft kwam na rust was het wel direct raak. Een scherpe counter werd door Tomine Svendheim via de binnenkant van de paal binnengeschoten: 2-1.

Dat Barcelona zich niet nog wilde laten overrompelen door een Noors slotoffensief bleek enkele minuten later al toen de Spanjaarden de aanval zochten en Rolfo bijna haar tweede maakte. De paal stond in de weg.

Na de zoveelste rush en voorzet van Barcelona-flankspeler Graham was het alsnog raak. Patri Guijarro tikte eenvoudig binnen bij de tweede paal: 3-1. Wedstrijd beslist, halve finales bereikt.

Frans onderonsje in halve finales

Bij Paris Saint-Germain ontbraken Jackie Groenen en Lieke Martens tegen BK Häcken. Groenen viel in de heenwedstrijd in Zweden uit met een hamstringblessure en Martens liep daarna in de competitie dezelfde blessure op. De twee zitten daarom niet in de Oranjeselectie.

Tabitha Chawinga uit Malawi schoot de thuisploeg via de binnenkant van de rechterpaal op 1-0 en in de 70ste minuut verdubbelde de Amerikaanse Korbin Albert de voorsprong.

De Deens PSG-aanvalster Amalie Vangsgaard

Vier minuten voor tijd bepaalde de Française Marie-Antoinette Katoto de eindstand op 3-0. Bij de bezoekers uit Zweden bleef de Nederlandse keepster Loes Geurts de hele wedstrijd op de bank.

In de halve finales wacht voor PSG, dat net boven Ajax eindigde in de groepsfase, eind april een Frans onderonsje met Olympique Lyonnais. De andere halve finale gaat tussen Barcelona en Chelsea, dat Ajax in de kwartfinales uitschakelde.