Agressieve apen hier op een archieffoto uit 2021 in Thailand nemen de stad Lopburi
NOS Nieuws

Speciale eenheid moet duizenden agressieve apen wegjagen uit Thaise stad

In de Thaise stad Lopburi is een speciale politie-eenheid opgericht om duizenden agressieve apen onder controle te krijgen. Na eerdere mislukte pogingen is de nieuwe methode naar verluidt al een stuk effectiever, zo meldt de Bangkok Post.

De nieuwe eenheid is sinds maandag actief en uitgerust met katapulten om de brutale apen te verjagen. Eerder gebruikte de politie verdovingspijltjes voor de makaken, maar omdat deze pas na 5 minuten werken konden de beesten vluchten of op gebouwen klimmen.

Al jarenlang teisteren duizenden apen het leven van de bewoners in de Thaise stad. Hoewel de dieren juist eerst een toeristische trekpleister waren waar de stad van profiteerde, ging het tijdens de coronacrisis de verkeerde kant op. De dieren, die sindsdien niet meer gevoed werden door de vele toeristen, werden agressiever en vindingrijker.

The Guardian maakte een aantal jaar geleden onderstaande video over de duizenden apen:

Inwoners zijn zo wanhopig dat terrassen en tuinen worden afgeschermd met netten en tralies. "Wij leven in een kooi en de apen leven daarbuiten", zei een van de inwoners destijds tegen The Guardian.

Een massaal sterilisatieprogramma kon de apenpopulatie ook niet terugbrengen. Sterker nog, doordat de apen zich laafden aan zoete drankjes, ontbijtgranen en snoep werd hun seksleven juist aangewakkerd. "Hoe meer ze eten, hoe meer energie ze hebben en dus planten ze zich meer voort", zegt een van de eigenaren van een tempel in de omgeving.

De nieuwe katapulten van de speciaal opgerichte eenheid moeten de apen nu verjagen en wegkrijgen uit de stad. De makaken zijn een beschermde diersoort onder de Wildlife Conservation and Protection Act. Volgens een recent onderzoek leven er zo'n 5700 apen in de gelijknamige provincie Lopburi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl