NOS NieuwsAangepast

India zet 'apenimitators' en grote borden in tegen brutale apen bij G20-top

Bij de G20-top in India volgende week gaan de autoriteiten gebruikmaken van 'apenimitators'; een groep van dertig tot veertig mannen gaat apengeluiden nadoen om brutale resusapen uit de buurt te houden van wereldleiders.

Resusapen veroorzaken regelmatig overlast in New Delhi, waar de top wordt gehouden. Ze vernielen tuinen en daken en vallen mensen aan voor eten.

Resusapen hebben in New Delhi een beschermde status en voor veel hindoes zijn het heilige dieren. Toch is de afgelopen jaren op verschillende manieren geprobeerd om ze uit de stad te verdrijven. In 2015, tijdens een bezoek van de toenmalige Amerikaanse president Obama, werden mannen met bezemstelen en katapulten ingezet tegen de aapjes.

Resusaap op straat in New Delhi

Een groep mannen gaat nu agressieve kreten van langoeren nadoen, grotere apen waar de resusapen bang voor zijn. Een aantal jaar geleden werden echte langoeren ingezet om de overlast tegen te gaan. Dat hielp even, maar de dieren moesten weg toen het illegaal werd om die langoeren in gevangenschap te houden.

De langoer-imitators gaan bij hotels staan waar afgevaardigden verblijven en op plekken waar eerder resusapen gezien zijn. Ook worden levensgrote borden van langoeren neergezet om de resusapen af te schrikken.

De G20-top in New Delhi wordt gehouden op 9 en 10 september. De stad had al aangekondigd zwerfhonden te gaan vangen en steriliseren vanwege de top.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl