NOS NieuwsAangepast

Apen bestrijden apenplaag India

Door correspondent Lucas Waagmeester

Een nieuwe oplossing voor een oud probleem. De apenplaag van New Delhi wordt tegenwoordig bestreden met apen. Zo gek als dat klinkt, zo eenvoudig is het. Het is de enige legale methode om de troepen resusaapjes een beetje van het lijf te houden.

De gebroeders Khan hebben van de apenoverlast in de Indiase hoofdstad hun broodwinning gemaakt. Zij houden acht langoer-apen, waar ze goede maatjes mee zijn. Ze trekken door de wijken met hun langoer aan een lange lijn. Zodra die een troep resusapen ziet, rent hij eropaf en maakt hij dreigende gebaren. Maar vaak is zelfs de geur van de langoer al genoeg om een troep resusapen in beweging te brengen.

Hondsbrutaal

Al jaren worden ze in New Delhi gestoord van de resusaapjes die de stad terroriseren. Mensen kunnen niet rustig in hun tuin zitten, eigenaren van fruitstalletjes worden op klaarlichte dag bestolen, de beesten kruipen zelfs huizen en kantoren binnen om een ravage aan te richten.

In de chique wijken in het zuiden van de stad hebben veel mensen een hekwerk rondom en over hun tuin laten bouwen. Sommige winkelstalletjes hebben speciaal iemand in dienst die met een stok de apen op afstand houdt. Want de resusapen zijn razendsnel, hondsbrutaal en als ze bijten nog gevaarlijk ook.

8000 roepies

Twee van de Khan-broers zijn in dienst van ministeries in het regeringscentrum van Delhi. Zij moeten de resusapen vooral weg houden bij de kantoren van ambtenaren. De andere broers worden ingehuurd in de villawijken. Expats, hoge ambtenaren en andere rijke Indiërs; wie het kan betalen, heeft tegenwoordig een eigen 'langoer-wala': de dresseur die de resusaapjes verjaagt.

De Khans bieden een maandabonnement aan: voor 8000 roepie (120 euro) komen ze langs om hun langoer te laten plassen in de tuin. Dat houdt de resusapen al behoorlijk goed op afstand. Helpt het niet, dan kunnen de Khans worden gebeld en dan komen ze langs met hun langoer achterop de motor. Voor een noodbehandeling. Het is lucratieve handel voor de jongens.

Legaal

Zeker omdat de inwoners van New Delhi weinig andere opties hebben om van de etterige aapjes af te komen. Korte tijd was er een wet die het legaal maakte om apen af te maken, maar die is na protest van streng gelovige hindoes ingetrokken. Ook het vangen van de aapjes is controversieel, want apen zijn voor veel hindoes heilige beestjes.

Vooral gelovigen die de god Hanuman vereren hebben moeite met maatregelen tegen de apenplaag. Hanuman heeft de kop van een aap en staat voor kracht en devotie. Aapjes zijn voor sommige hindoes niets minder dan gedaantes van Hanuman.

Zo worden door sommige inwoners van Delhi de resusaapjes vervloekt, en door anderen aanbeden en zelfs gevoerd. De natuur z'n werk laten doen, door andere apen de meest storende resusaapjes te laten verjagen, is een alternatief waar iedereen zich in kan vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl