Japanse lander weer wakker na ijskoude maannacht
De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook zijn tweede maannacht doorstaan. De lander SLIM heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, heeft het Japanse ruimtevaartprogramma laten weten.
De ijskoude maannacht, waarin de temperatuur daalt naar zo'n 130 graden onder nul, duurt twee weken. Tijdens die lange nacht was het gebied waar SLIM staat in volledige duisternis gehuld. Het was vóór de landing in januari niet duidelijk of het ruimtevaartuig de lange koude nacht zou kunnen overleven. In februari bleek dat wel zo te zijn. De Japanners konden niet eerder controleren of de tweede nacht ook goed was doorstaan, omdat de lander zichzelf uitschakelt als het donker is.
Japan is het vijfde land dat een lander gecontroleerd op de maan heeft weten te zetten. SLIM doet onder meer onderzoek naar de maankorst en naar de samenstelling van rotsen op het oppervlak. Die kunnen mogelijk iets zeggen over het ontstaan van de maan.
Na de precisielanding op 19 januari was het even de vraag of SLIM wel kon functioneren, omdat de zonnepanelen niet goed werkten. Later bleek waarom: de lander was op zijn kant neergekomen waardoor de panelen minder licht opvingen. Toen SLIM wel weer zonlicht kon opvangen, lukte het om foto's door te sturen naar aarde.