De Japanse lander op de maan
NOS Nieuws

Japanse maanlander heel precies neergekomen, maar wel op z'n kant

De Japanse maanlander SLIM is volgens het ruimtevaartagentschap van Japan op het maanoppervlak neergekomen op enkele meters van het gewenste doel, maar hij ligt wel op zijn kant.

Ruimtevaartagentschap JAXA had zich ten doel gesteld om SLIM afgelopen vrijdag binnen 100 meter van de aangewezen landingsplek neer te zetten. Dat zou al flink nauwkeuriger zijn dan maanlanders van andere landen, die een marge van kilometers hanteerden, en dat is dus gelukt.

Om zo precies de locatie te bepalen, was SLIM geprogrammeerd om tijdens het vliegen eigen camerabeelden van het maanoppervlak te vergelijken met bestaande satellietfoto's van de maan. Volgens JAXA kan deze technologie helpen om landers veilig neer te zetten op onherbergzaam terrein, zoals bij de heuvelachtige maanpolen.

Tegenslag

Zo'n uiterst precieze maanlanding is een welkome ontwikkeling voor de Japanners, die hun lander kort na een succesvolle touchdown moesten uitschakelen omdat de zonnepanelen niet goed werkten. De data over de landing waren toen al doorgestuurd.

De Japanners hebben nu een eerste foto gedeeld van de maanlander. Daarop is te zien dat die op z'n kant staat. Volgens JAXA komt dat waarschijnlijk doordat een van de motoren van het ruimtevaartuig er op het laatst mee ophield. De foto werd gemaakt door een maanwagentje dat de grootte en vorm heeft van een honkbal.

Doordat de maanlander niet goed staat, kunnen de zonnepanelen aan boord geen elektriciteit opwekken. JAXA hoopt dat de panelen ergens volgens week wel zonlicht gaan opvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl