Een zwaar gehavende verdachte in de rechtbank bij Moskou
NOS NieuwsAangepast

Kremlin wil niets zeggen over verdachten aanslag, ook niet over onderzoek

De Russische president Poetin wil niets zeggen over het onderzoek naar de aanslag van vrijdag in Moskou, waarbij zeker 137 mensen om het leven kwamen. Ook vielen er 182 gewonden, van wie er nog 97 in het ziekenhuis liggen. Volgens de woordvoerder van Poetin is het "ongepast" om er iets over te delen, maar is het onderzoek in volle gang. Poetin heeft later vandaag een overleg waarin gesproken wordt over mogelijke maatregelen.

Woordvoerder Peskov wilde ook niets zeggen over de behandeling van de verdachten van de aanslag. Gisteren werden vier van hen voorgeleid aan een rechtbank. Alle vier hadden verwondingen in hun gezicht en een van de verdachten leek een oog te missen. Die verdachte werd in een rolstoel in ziekenhuiskleding naar binnen gebracht.

Journalisten vroegen aan Peskov wat er met de vier is gebeurd en wat daarop de reactie is van het Kremlin. "Nee, ik laat deze vraag onbeantwoord", zei hij. Vermoedelijk zijn de vier, die volgens de Russen afkomstig zijn uit Tadzjikistan, stevig toegetakeld door de Russische autoriteiten.

Ook wilde de woordvoerder niets zeggen over de waarschuwing die de Amerikanen aan Rusland hadden gegeven over een ophanden zijnde aanslag. "We kunnen op zulke gevoelige informatie niet reageren." Hij zei wel dat de Russische veiligheidsdiensten "onafhankelijk" opereren. Op de vraag of de Russische veiligheidsdiensten hebben gefaald, zei Peskov dat "geen land immuun is" voor terrorisme.

En ook wilde de woordvoerder niet reageren op de verklaring van terreurorganisatie Islamitische Staat, die de verantwoordelijkheid voor de aanslag vrij snel opeiste en ook schokkende beelden publiceerde van de aanslag. Rusland beweert dat de aanslagplegers contacten hadden in Oekraïne, zonder daarvoor enig bewijs te leveren. Kyiv noemt die aantijgingen absurd. Ook de Verenigde Staten zeggen op basis van hun informatie dat IS achter de aanslag zit en dat Oekraïne er niets mee te maken heeft.

De vier verdachten zijn zwaar gehavend:

  • AFP
    Dalerjon Mirzoyev in de rechtbank
  • AFP
    Rachabali Saidakrami Murodali
  • AFP
    Shamsiddin Fariduni
  • EPA
    Moechammadzobir Fajzov

De vier voorgeleide verdachten in Rusland zijn volgens de autoriteiten Dalerjon Mirzoyev, Rachabali Saidakrami Murodali, Moechammadzobir Fajzov en Shamsiddin Fariduni.

De zeven andere mensen die volgens de Russische veiligheidsdienst FSB ook zijn opgepakt vanwege de terreuraanslagen zijn nog niet voor de rechtbank verschenen. Twee verdachten hebben volgens de rechtbank een bekentenis afgelegd, maar het is niet duidelijk of ze daarbij onder druk zijn gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl