Def Rhymz in oktober 2023
NOS Nieuws

Rapper Def Rhymz (53) overleden na hartfalen

Rapper Def Rhymz is op 53-jarige leeftijd overleden als gevolg van hartfalen. De familie heeft dat bekendgemaakt aan het ANP. De rapper is in het ziekenhuis in Utrecht overleden in het bijzijn van vrienden en familie.

Def Rhymz vertelde eind vorig jaar in een podcast dat hij wachtte op een donorhart. Hij had al meerdere hartoperaties ondergaan omdat zijn linkerhartklep niet functioneerde. "Door complicaties mocht het helaas niet zo ver komen", staat in een verklaring.

"We zijn ook bijzonder trots op de positieve man die hij was en voor ons altijd zal zijn", zegt de familie. "Een liefdevol mens die er altijd voor ons was, in goede en minder goede tijden. Hij heeft door de jaren heen vele harten veroverd en heeft een blijvende stempel achtergelaten op de Nederlandse muziekindustrie."

Verschillende collega's reageren op zijn dood. Rapper MC Brainpower laat op X weten dat hij geschokt is. "Deze komt keihard aan. Leerde je ergens in de early 90s kennen. En later zijn we elkaar ruim 25 jaar on the road vrijwel continu tegengekomen en hebben we regelmatig gehangen. Rust zacht, Def." De Rotterdamse rapper U-Niq schrijft: "Mijn broer, je bent gaan rusten. We zullen altijd van je houden."

Op een later moment zal de familie bekendmaken waar en wanneer er gelegenheid zal zijn om afscheid te nemen van Bouman.

Def Rhymz wordt herdacht op de Instagram-pagina van zijn voormalig platenlabel

Def Rhymz was vooral rond de eeuwwisseling populair. Zijn eerste hit was Doekoe uit 1999. In december van dat jaar stond het nummer één week op nummer 1 in de Top 40.

Zijn grootste hit was Schudden, dat een bubbeling-remix is van het nummer Love Come Home van DJ Jean. Tegen FunX-presentator Fernando Halman zei die dj onlangs dat hij Def Rhymz toestemming gaf om zijn nummer te gebruiken, met als voorwaarde dat zijn naam in het nummer zou worden genoemd. Daarom begint het nummer met: "Dit is een bubblingremix van DJ Jean!"

De dj zei wel verrast te zijn geweest door het intro omdat iedereen denkt dat hij de remix heeft gemaakt. "Je zou door dat tekstje kunnen denken dat ik 'm gemaakt heb. Maar ik denk dat ze toen niet goed hebben opgelet of zo", zegt DJ Jean in het interview.

Dennis Bouman, zoals de rapper echt heet, werd in 1970 geboren in Suriname. Rond zijn derde kwam hij met zijn familie naar Nederland.

Zijn stijl is te omschrijven als humoristisch. In een interview zei Bouman een paar maanden geleden dat hij graag met woorden speelt om een 'catchy' tekst te schrijven.

Hij begon met rappen in de jaren 80. Eerst in het Engels en Nederlands, maar later alleen in het Nederlands. Ook zat hij in een reggaeband. Eind jaren 90 liet hij het nummer Doekoe horen aan TopNotch-oprichter Kees de Koning die gelijk enthousiast was en hem een contract aanbood.

Zijn carrière werd meteen gelanceerd en zijn droom kwam uit, vertelt hij in een podcast van Fernando Halman. "Mijn droom was echt bekend worden. Ik wilde dat mensen mijn liedjes konden nazingen."

Optredens

Toch was er een keerzijde, zegt de rapper. "Ik was superblij, maar ik begon toch een beetje te zweven. Ik dacht dat ik altijd bekend zou blijven." Na het uitbrengen van een paar populaire nummers, verdween hij uit de hitlijsten.

Def Rhymz had daarna meerdere ondernemingen, zo organiseerde hij onder meer feesten. Maar zijn bedrijven waren niet altijd even succesvol. "Ik heb ook schulden gehad en ben failliet geraakt."

Toch worden zijn nummers nog steeds gedraaid in discotheken en trad hij meerdere keren per jaar op. Vooral Schudden is nog steeds populair.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl