Paus Franciscus zwaait naar de menigte vanuit zijn pausmobiel
NOS NieuwsAangepast

Paus Franciscus slaat preek Palmpasen op laatste moment over

Paus Franciscus heeft op het laatste moment zijn preek op het Sint-Pietersplein ter ere van Palmpasen overgeslagen. Aan de rest van de geplande activiteiten deed de 87-jarige paus wel mee.

Het is hoogst ongebruikelijk dat een paus geen preek houdt bij een belangrijke viering als Palmpasen. Franciscus sprak enkele zinnen, maar gaf vervolgens aan dat hij de preek niet zou uitspreken. In plaats daarvan laste hij een minuut van gebed in, daarna werd de mis vervolgd. Het Vaticaan gaf geen verklaring waarom de paus heeft afgezien van de preek.

Problemen met gezondheid

Paus Franciscus heeft de laatste tijd vaker toespraken overgeslagen, maar die werden dan wel voorgelezen door iemand anders. Dat was vandaag in Rome niet het geval.

Al langere tijd heeft de paus problemen met zijn gezondheid. Zo heeft hij last van zijn stem en kampt hij met kortademigheid. Daardoor heeft hij moeite met langere toespraken. Ook worstelt hij met knieproblemen.

Paus Franciscus sprak wel kort bij een mis en tijdens het wekelijkse Angelus. Bij het gebed veroordeelde hij de aanslag in Moskou, waarbij zeker 137 mensen zijn omgekomen. Aan het einde van de dienst werd Franciscus in een voertuig met open dak, de pausmobiel, over het Sint-Pieterplein gereden.

Palmpasen is het begin van de Goede Week, die eindigt met Pasen. De Goede week is traditioneel een drukke week voor de paus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl