Paus Franciscus en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in het Vaticaan
NOS Nieuws

Kritiek op oproep paus aan Oekraïne om de witte vlag te hijsen

Een oproep van de paus aan Oekraïne om vredesonderhandelingen niet te schuwen, is hem op kritiek komen te staan van Oekraïne en zijn bondgenoten. Tijdens een interview met een Zwitserse televisiezender zei paus Franciscus dat "Oekraïne de moed moet hebben om de witte vlag te hijsen". Maar critici nemen het hem kwalijk dat hij naliet om Rusland te benoemen als agressor.

Het interview dat werd opgenomen door de Zwitserse zender RSI wordt pas op 20 maart uitgezonden, maar het transcript en een deel van de video zijn al beschikbaar gesteld aan persbureau Reuters. "Onderhandelen getuigt van moed. Als je ziet dat je verslagen bent, dat de zaken niet goed gaan, moet je de moed hebben om te onderhandelen", zei paus Franciscus onder andere.

'Onze vlag is geel en blauw'

De Oekraïense buitenlandminister Koeleba heeft op X gereageerd op de uitspraken. "Onze vlag is geel en blauw. Het is de vlag waarvoor we leven, sterven en zegevieren. We zullen nooit een andere vlag hijsen", zei hij op het socialemediaplatform.

Ook vanuit Oekraïense bondgenoten klinkt commentaar. De Letse president Edgars Rinkēvičs schreef op X: "Mijn mening op zondagochtend: je moet niet capituleren in het aangezicht van het kwaad, je moet het bestrijden en verslaan, zodat het kwaad de witte vlag hijst en capituleert."

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Sikorski stelt voor dat de paus "voor de balans" een oproep doet aan Poetin om zich terug te trekken uit de regio. "Er zou onmiddellijk vrede zijn, zonder dat er onderhandelingen nodig zijn", schrijft hij op X.

In een ander bericht vergelijkt hij mensen die oproepen tot onderhandelingen met de 'appeasement' van Adolf Hitler aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Toen stonden de grote mogendheden toe dat nazi-Duitsland delen van Tsjechoslowakije innam, in de hoop Hitler te vriend te houden. Dennis Radtke, een Duitse christendemocratische Europarlementariër, noemde de uitspraken van de paus "onbegrijpelijk" en "beschamend".

Een woordvoerder van het Vaticaan verduidelijkte later dat de paus "een einde aan de vijandelijkheden en een wapenstilstand die met onderhandelingen werd bereikt" bedoelde, in plaats van een regelrechte Oekraïense overgave. Volgens hem had de interviewer de term 'witte vlag' gebruikt, waarna paus Franciscus dit had overgenomen in zijn antwoord.

Ongemak vanuit Oekraïne

Sinds de Russische inval in Oekraïne deed de paus al meer uitspraken die met ongemak werden ontvangen in Oekraïne. Zo zei hij dat er een "geheime Vaticaanse missie" is om vrede te brengen in het conflict en blijft hij wapenhandel in het algemeen veroordelen, terwijl Oekraïners stellen dat zij wapens hard nodig hebben om zich te verdedigen. In tijden van oorlog is het gebruikelijk dat het Vaticaan neutraal blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl