Bondscoach Ronald Koeman zag dat er nog veel te verbeteren valt bij Oranje.
NOS Voetbal

Huiswerk voor ontevreden Koeman na 4-0 tegen Schotten: 'Duitsers maken het wél af'

Of Oranje vanavond dichter bij de Europese titel is gekomen? "Zoals we gespeeld hebben niet", is de harde conclusie van bondscoach Ronald Koeman. "Je moet er wel wat van leren. Aan de bal was het niet goed. Het begin was slecht, onrustig, slordig."

"We speelden tegen een ploeg die er kort op zat, goed en agressief dekte. Eigenlijk hebben zij de beste kansen van de wedstrijd gehad. Maar die kwamen voort uit ons balverlies. Mark Flekken keepte geweldig, maar geeft de bal wel zomaar weg. En Mats Wieffer legt hem gewoon neer op de zestien, van 'schiet hem er maar in.' Als je dat soort fouten maakt..."

Bekijk hier het complete gesprek met Koeman:

Bondscoach Koeman laakt slordig Oranje, maar: 'Reijnders niet meer weg te denken'

De bondscoach is ook loyaal aan zijn vertrouwde spelers en dus waren veel ogen gericht op Memphis Depay (terug van lang blessureleed) en vooral Georginio Wijnaldum (tegenwoordig spelend in Saudi-Arabië).

"Memphis is een geweldige speler", benadrukte Koeman nogmaals. "Ook hij had wat balverlies, maar hij is gewoon een van de creatieve, gevaarlijke spelers. Hij is een meerwaarde voorin."

Over Wijnaldum, die in tegenstelling tot Depay wel een doelpunt maakte, was hij mild. "Gini vond ik voldoende. Hij liet weer zien dat hij een neusje voor diepte heeft. Ook hij was een paar keer slordig, maar hij is me zeker niet tegengevallen. Ik heb geen sleet gezien, zeker niet gedurende een uur."

Bondscoach Ronald Koeman instrueert invaller Wout Weghorst, broer Erwin ontfermt zich over Donyell Malen.

Koeman gebruikte het mislukte WK in 1990 als afschrikwekkend voorbeeld voor zijn selectie. Van het eensgezinde Oranje dat in 1988 Europees kampioen werd, was twee jaar later niets meer over.

In 1988 maakten de wisselspelers het elftal sterker, was dat tegenovergesteld. Erwin Koeman was in 1988 een van die waterdragers, die onverwacht het geheel sterker maakte dan de som der individuen.

Druk overleg langs de kant tussen bondscoach Ronald Koeman en broer Erwin.

En dus zullen beide broers, tegenwoordig bondscoach en assistent, met tevredenheid gekeken hebben naar de invalbeurten van de scorende Wout Weghorst en Donyell Malen. Één speler lijkt de bondscoach echt te hebben overtuigd: Tijjani Reijnders. "Zoals hij speelt", begon de bondscoach met een vrolijke twinkeling in de ogen, "hij speelt zó makkelijk, heeft een mooie versnelling en maakt een geweldige goal."

Koeman twijfelt niet of Reijnders ook naast Frenkie de Jong zou kunnen spelen. "Ze hebben allebei 'lichte voetjes, zoals wij dat zeggen. Ze kunnen versnellen aan de bal. Tijjani is in heel korte tijd is hij uitgegroeid tot geweldige speler. Niet weg te denken bij Oranje."

Bekijk hieronder de vier treffers van Oranje tegen Schotland, waaronder de wonderschone 1-0 van Tijjani Reijnders:

Dinsdag wacht met Duitsland een grotere uitdaging. "Ik heb wel een elftal in mijn hoofd. Daar ga ik rustig over nadenken. Daar moeten we beter spelen dan vandaag, dat is zeker. Eigenlijk is het ongelooflijk dat de Schotten niet gescoord hebben. Dat zullen de Duitsers wél doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl