NOS Sport

Nederlands ijsdansduo bijt met Freddie Mercury-dans al vroeg in het stof op WK

IJsdansen op de muziek van Queen: Amerikanen aan kop, Nederlands koppel voorlaatste

De snor was gelikt, het witte hemd herkenbaar en ook de danspassen zagen er prima uit. Toch zit het WK-debuut van Hanna Jakucs en Alessio Galli met hun 'Freddie Mercury-act er na de ritmische kür al op.

In Montréal eindigde het voor Nederland uitkomende duo als 35ste. Alleen de beste twintig paren plaatsten zich voor de beslissende vrije kür op zaterdag.

Regerend olympische en wereldkampioenen Madison Chock en Evan Bates gaat na de ritmische kür aan de leiding. Het Amerikaanse koppel kwam op de ritmische kür tot een score van 90.08, ruim 2,5 punten meer dan de Italiaanse nummer twee Charlene Guignard en Marco Fabbri.

Twee ijsdanskoppels op topniveau

Hanna Jukacs en Alessio Galli debuteerden voor Nederland op het WK. De Hongaarse Jukacs en de Italiaan Galli schaatsten tot 2018 nog onder hun eigen vlag, maar trainden vanwege hun samenwerking met topchoreograaf Adam Solya vaak in Eindhoven. Twee jaar moesten ze wachten op hun Nederlandse licentie, maar sinds 2020 mogen ze voor Nederland uitkomen op grote toernooien.

De Nederlandse kunstrijdbond was blij om voor het eerst in jaren weer een ijsdansduo te kunnen afvaardigen, niet wetende dat Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen zich daarbij zou voegen.

Hanna Jakucs en Alessio Galli verlaten het ijs na hun debuut.

In Montréal kwamen alleen Jukacs en Galli op het ijs. Sterker, ze beten het spits af van alle 31 deelnemers aan de ritmische (ook wel korte) kür met hun ode aan Freddy Mercury. Net als eerder op het EK kroop Galli in de huid van Freddy Mercury voor een dans op een compilatie van hits van de Britse band Queen.

IJsdansers zijn in de ritmische dans gebonden aan eisen die schaatsfederatie ISU jaarlijks stelt. Bepaalde delen van de kür moesten dit jaar in een ritme van 100 beats per minuut worden uitgevoerd. En er was - zoals jaarlijks gebruik - een thema: de jaren tachtig.

Hanna Jakucs en Alessio Galli tijden hun WK-kür.

Tijdens 'Another one bites the dust' bleven ze met hun pirouettes, twizzles en innovatieve sambastapjes keurig staande. De pirouettes kostten echter wat puntenaftrek, want helemaal synchroon ging dat niet.

Het minder bekende en kalmere 'Play the Game' bewoog het koppel gracieus over het ijs. Op 'Radio Gaga' ging de beuk er weer in, inclusief een 'lift' waarbij Jakucs over de schouder van Galli getild werd alvorens weer voet op het ijs te zetten.

Uiteindelijk resulteerde dat in een score van 51,99, bijna twee punten minder dan hun persoonlijk record van 53,91. Daarmee hielden ze alleen het voor Azerbeidzjan uitkomende koppel Adrienne Carhart en Oleksandr Kolosovskiy achter zich.

De score van Hanna Jakucs en Alessio Galli valt een beetje tegen.

Wie zaterdag toch een beetje voor Nederland wil juichen, kan terecht bij het Finse koppel Juulia Turkkila en Matthias Versluis. De in Zwitserland geboren Versluis heeft een Finse moeder en een Nederlandse vader. Zij kwalificeerden zich met een score 75,89 van als negende.

Ook de Britse Phebe Bekker heeft Nederlandse wortels. Met haar Britse partner James Hernandez greep Bekker (dochter van een Nederlandse vader) net naast de kwalificatie. Ze werden 21ste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl