De nasleep van een Russische aanval op de Oekraiense stad Chmelnytsky, eerder vandaag. Minstens twee mensen kwamen om
NOS NieuwsAangepast

Kremlin-woordvoerder spreekt nu van 'oorlog' tegen Oekraïne

De woordvoerder van de Russische president Poetin zegt dat Rusland "in oorlog" is met Oekraïne. De Russen hadden het woord oorlog eerder nog in de ban gedaan en president Poetin sprak altijd van een 'speciale militaire operatie'.

Maar de woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov, noemde vandaag in het populaire pro-Kremlinweekblad Argumenty i Fakty nu wel het woord oorlog. "Ja, we zijn in oorlog", zei hij. Volgens hem is de speciale militaire operatie een oorlog geworden door de massale steun van het Westen voor Oekraïne. Volgens Peskov moet "iedereen dit begrijpen" voor de "interne motivatie". Later herhaalde hij de term nog eens tegen andere journalisten.

Peskov maakte zijn opmerkingen vijf dagen na de herverkiezing van president Poetin. Van vrije verkiezingen was geen sprake, en de uitkomst stond al vast. Politieke tegenstanders waren verdwenen, uitgesloten van deelname of overleden.

Peskov geeft "het collectieve Westen" de schuld van de oorlog:

Rusland noemt 'speciale militaire operatie' in Oekraïne voor het eerst 'oorlog'

Lange tijd was 'oorlog' een verboden term, op straffe van vervolging. President Poetin beweerde in het verleden dat het Westen "een hybride oorlog" tegen Moskou is gestart, maar hij noemde de Russische invasie in Oekraïne steevast een speciale militaire operatie.

Peskov zei ook dat zijn gebruik van het woord "oorlog" een andere context had dan het gebruik ervan door mensen die ervoor vervolgd zijn. Wat die andere context is, zei hij niet.

Rusland heeft zeer strikte militaire censuur ingesteld in de dagen na de start van de invasie. Voor critici dreigen jarenlange celstraffen als blijkt dat zij "valse informatie hebben verspreid" of de strijdkrachten "in diskrediet" hebben gebracht. Volgens mensenrechtenorganisatie OVD-Info zijn er de afgelopen twee jaar meer dan 900 zaken geopend tegen mensen die zich hebben verzet tegen de oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl