Een van de beplakte plaatsnaamborden
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Drentse 'streektaalbende' stopt ermee, 'doel grotendeels bereikt'

Een groep inwoners van Drenthe die tien jaar lang 's nachts plaatsnaambordjes beplakte met namen in de streektaal, stopt ermee. Volgens Drents op Stee is het doel grotendeels bereikt en kan de actiegroep daarom worden opgeheven.

De leden gingen vanaf 2014 met bivakmutsen in het donker de straat op om naar eigen zeggen de Drentse taal te verspreiden door stickers te plakken op plaatsnaamborden.

"Soms dachten we: daar zitten mensen in de kamer met de gordijnen open en wij zijn vijftig meter verderop een bord aan het beplakken", zegt Janny Roggen tegen RTV Drenthe.

De leden stappen allemaal uit de anonimiteit nu de groep wordt opgeheven:

Drentse 'dialectbende' stopt ermee

Verschillende Drentse plaatsen hebben nu zowel de Nederlandse als de Drentse naam op het plaatsnaambord staan, bijvoorbeeld Taarlo/Taorl. Nog meer gemeenten hebben plannen voor zo'n tweetalig bord. "Zo laat je zien dat het Drents de moeite waard is", zegt lid Anne Doornbos.

Beweging

De 'streektaalbende' zal niet langer 's nachts op pad gaan. "We stoppen ermee, want we denken dat we een beweging in gang hebben gezet die ertoe leidt dat meer gemeenten tweetalige borden krijgen", zegt een ander lid, Klaas Koops.

Advertentie via Ster.nl