De politie vond de afgelopen tijd onder andere vangnetten en vuurwapens
In samenwerking met
Oost
NOS NieuwsAangepast

Blauwe Tegel voor strijd tegen vogelstropersnetwerk in Twente

In Tubbergen is gisteren een Blauwe Tegel gelegd vanwege de succesvolle samenwerking tussen politie, boswachters, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de provincie in het oprollen van een stropersbende in Twente.

Zo'n tegel staat symbool voor waardering van de samenwerking tussen de politie en partners. In Nederland liggen inmiddels acht Blauwe Tegels.

De partijen werkten de afgelopen jaren samen en vonden op verschillende locaties in Twente illegaal gevangen vogels, netten, cash en vuurwapens.

"Alle kennis en kunde werd gebundeld. Groene boa's en jachtopzichters hebben veel kennis van het natuurgebied, vogels en stroperij. De NVWA weet veel over het ringen van vogels en de handel in dieren. De politie is er voor de inbeslagnames, vorderingen, kennis op het gebied van wapens en munitie", zegt Schreurs.

In november 2021 werd in het Twentse buitengebied 100 meter aan mistnetten (dunne vangnetten) gevonden. Tijdens het daaropvolgende onderzoek werden vorige maand op verschillende locaties 96 levende (lok)vogels, meer mistnetten, 40.000 euro aan cash en vuurwapens gevonden.

In maart vorig jaar werden op drie andere locaties in Twente nog eens 44 vogels en verschillende vangmiddelen in beslag genomen.

Stress

Volgens de politie en de andere partijen veroorzaakt de illegale vogelvangst dierenleed. "Veel vogels gaan al dood door de stress wanneer ze in het net zitten. Om van een wilde vogel een legale vogel te maken, moet je het dier ringen. Dat gebeurt normaal als ze net uit het ei zijn gekropen. Dat gaat moeilijk als de vogels groter zijn. Daardoor breken de pootjes vaak en sterven de vogels alsnog", zegt politieagent Maaike Schreurs tegen RTV Oost.

De vogels worden illegaal verhandeld uit winstbejag. "Ze doen het alleen voor het geld, want een putter levert ongeveer 90 euro op in de illegale verkoop", zegt Schreurs.

Volgens buitengewoon opsporingsambtenaar Rick Staudt is het stropen ook slecht voor de biodiversiteit. "Er is een enorm verlies aan diersoorten en de mens heeft daar grote invloed op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl