De kleine bonte specht, hier nog op z'n plek
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Brutale diefstal van nest met spechten schokt natuurbeschermers

Natuurbeschermers zijn woest over de diefstal van een nest met kleine bonte spechten in Overijssel. Onbekenden namen de hele boom waarin het nest zat onlangs mee, inclusief de jonge vogeltjes en mogelijk de moeder.

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) vreest dat de spechtjes het slachtoffer zijn geworden van stropers die geld willen verdienen. Bij RTV Oost zegt woordvoerder Herman Stevens dat er een levendige handel bestaat in wilde vogelsoorten. "Vooral soorten die zich in gevangenschap moeilijk voortplanten zijn geliefd. Die brengen het meeste op."

De kleine bonte specht is de kleinste specht van Nederland, niet veel groter dan een huismus. Volgens De Vogelbescherming klimmen ze behendig tegen een boomstam op om voedsel te zoeken. Hun nesten bouwen ze in dode bomen omdat ze met hun snavels niet genoeg kracht hebben om een levende stam 'open' te tikken.

Vorige week ontdekte natuurfotograaf Hans de Groot zo'n nest in een boom in Kloosterhaar, niet ver van Almelo. Toen hij een paar dagen later terugkwam om het nest opnieuw te fotograferen, bleek het verdwenen.

Het nesthol is weg, de boom afgezaagd

"Een heel brute vorm van stroperij", stelt Stevens van de KNNV. Dat hele nesten worden meegenomen uit de natuur komt volgens hem vaker voor. "De jongen krijgen dan een vaste voetring. Op deze manier lijken ze legaal gekweekt en mogen ze verhandeld worden."

Voorwaarde is wel dat degene die de jonge kleine bonte spechten heeft meegenomen, de jongen weet groot te brengen. "Dat zal zo goed als zeker mislukken", zegt Stevens. "Zelfs al zou een van de ouders nog op het nest hebben gezeten."

Fotograaf De Groot heeft melding gemaakt van de diefstal bij Staatsbosbeheer. De KNNV overweegt naar de politie te stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl