Pegida-voorman Edwin Wagensveld
NOS NieuwsAangepast

Arnhem legt voorman Pegida gebiedsverbod op van een half jaar

Voorman Edwin Wagensveld van de rechts-radicale groepering Pegida mag een half jaar lang niet in de gemeente Arnhem komen. Burgemeester Marcouch heeft hem een gebiedsverbod opgelegd omdat hij ondanks een verbod komende zaterdag in Arnhem een koran wilde verbranden. Het gebiedsverbod wordt na drie maanden heroverwogen.

Gisteren werd duidelijk dat Marcouch een streep heeft gezet door het protest om ongeregeldheden te voorkomen. In januari liep een poging om een koran te verbranden in Arnhem uit de hand. Mede daardoor zegt de burgemeester dat de veiligheid komende zaterdag niet worden gegarandeerd, "zelfs niet bij de inzet van een zeer grote politiemacht".

Marcouch sprak daarbij ook van een terroristische dreiging. In een brief aan Wagensveld schreef de burgemeester dat de politie "concrete informatie heeft binnengekregen waarin oproepen zijn gedaan om een aanslag te plegen in Nederland dan wel op het leven van een van de vertegenwoordigers van Pegida Nederland".

Wagensveld wil niet ingaan op vragen van de NOS over het gebiedsverbod.

'Wij komen toch naar het Jansplein'

Wagensveld had zijn protest van komende zaterdag aangemeld bij de gemeente. Hij wilde een koran verbranden op het Jansplein en liet op X, nadat Marcouch de actie had verboden, weten zich weinig aan te trekken van het verbod. "Wij komen toch naar het Jansplein, dan zet je het leger maar in", was zijn boodschap.

Het verbod geldt voor het hele grondgebied van de stad Arnhem. Wagensveld mag wel met trein of bus door de stad reizen, maar er niet uitstappen. Een uitzondering op het verbod geldt als de Pegida-voorman bij de rechtbank in Arnhem moet verschijnen.

Tegendemonstranten

In januari liep een protest van de Pegida-voorman uit op ongeregeldheden waarbij agenten en Wagensveld zelf lichtgewond raakten. Tegendemonstranten wilden voorkomen dat er een koran in brand werd gestoken en zochten de confrontatie op. De ME moest er aan te pas komen om de rust te laten weerkeren.

De Pegida-voorman organiseert vaker protesten die gericht zijn tegen de islam. In november werd hij veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur voor een actie bij de Tweede Kamer, waarbij hij een koran verscheurde en de vergelijking maakte tussen moslims en nazi's.

Het is in Nederland niet verboden om een koran te verbranden. Burgemeester Marcouch vindt dat dat moet veranderen. Hij wijst er in een brief aan de gemeenteraad op dat zulke acties "ernstige gevolgen hebben voor de nationale veiligheid" en een gevaar vormen voor Nederlanders in het buitenland. Marcouch schrijft dat hij "tegelijkertijd pal staat voor het demonstratierecht" en het te betreuren dat dit recht nu onmogelijk wordt gemaakt.

'Zeer ongebruikelijk'

"Het verbieden van een demonstratie is zeer ongebruikelijk", zegt Jan Brouwer, hoogleraar Rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. "De wet zegt dat je demonstraties kunt verbieden als er vrees is voor wanordelijkheden. In de praktijk houdt dat stand bij de rechter als je kunt aantonen dat je echt niet over voldoende politie beschikte om de veiligheid van demonstranten te kunnen garanderen."

De hoogleraar zegt te hebben vernomen dat er in Arnhem honderden politiemensen zouden moeten worden ingezet om de actie van Pegida in goede banen te leiden. "Dat zou betekenen dat je een enorme politiemacht op de been moet brengen om een betoging te faciliteren."

Volgens Brouwer is het opleggen van een gebiedsverbod om een demonstratie te voorkomen "zo mogelijk nog ongebruikelijker". Hij is vooral verbaasd over de duur van het gebiedsverbod. "Een half jaar is heel vreemd. Het kan zijn dat Marcouch nu niet over voldoende politiecapaciteit beschikt, maar of dat over een week of over een maand weer zo is, dat kan hij nog niet weten." De hoogleraar verwacht dan ook niet dat het gebiedsverbod in deze vorm, als het zover komt, overeind blijft bij de rechter.

Dit zijn beelden van het protest in januari op het Jansplein in Arnhem:

Pegida-voorman Edwin Wagensveld aangevallen toen hij koran wilde verbranden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl