Pegida-voorman Edwin Wagensveld probeert koran te verbranden
NOS Nieuws

Pegida-voorman met geweld afgehouden van koranverbranding

In Arnhem is een actie van Pegida-voorman Edwin Wagensveld uit de hand gelopen. Tegendemonstranten wilden voorkomen dat Wagensveld op het Jansplein een koran zou verbranden en zochten daarbij de confrontatie op. Wagensveld is, voor zijn eigen veiligheid, door de politie weggevoerd.

Burgemeester Marcouch gaf vanwege de escalatie een noodbevel af en schakelde de Mobiele Eenheid (ME) in om de gewelddadige menigte te stoppen. Bij de ongeregeldheden raakten meerdere agenten en de Pegida-voorman lichtgewond. Vooralsnog zijn er drie aanhoudingen verricht. De politie is een onderzoek gestart.

"Er werd met stenen en vuurwerk gegooid en er is met geweld door de barrière van de politie heen gebroken", zegt Marcouch tegen de NOS. "Ik heb begrip voor verdriet en emotie, maar niet voor geweldsuitingen."

Aangemeld

Wagensveld had zijn actie op het Jansplein in Arnhem een aantal weken geleden bij de gemeente aangemeld. Volgens de burgemeester voldeed de manifestatie aan alle voorwaarden en dus kreeg de voorman van de radicaal-rechtse groepering toestemming voor de koranverbranding.

Op videobeelden is te zien hoe Wagensveld een koran in brand probeert te steken terwijl de politie en de ME tegendemonstranten op afstand houden. Een tegendemonstrant breekt door de muur van agenten, rent op de Pegida-voorman af en deelt een trap aan hem uit.

Bekijk hier de beelden van de gebeurtenissen op het Jansplein in Arnhem:

Pegida-voorman Edwin Wagensveld aangevallen toen hij koran wilde verbranden

Voorafgaand aan de escalatie was ook burgemeester Marcouch op het plein. Hij ging in gesprek met een aantal tegendemonstranten en heeft hen verzocht een andere locatie op te zoeken voor de tegendemonstratie.

Wagensveld is de voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida. Hij is in het verleden meerdere keren opgepakt. In november vorig jaar werd hij veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het beledigen van moslims. Bij een actie bij de Tweede Kamer verscheurde hij een koran en had hij moslims met nazi's vergeleken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl