Wekdienst 21-3
NOS Nieuws

Wekdienst 21/3: EU-leiders bijeen in Brussel • Reddit naar de beurs

Goedemorgen! EU-leiders komen bijeen in Brussel voor een top over onder meer de oorlog in Oekraïne en Gaza. En internetforum Reddit gaat naar de beurs.

Eerst het weer: De dag begint bewolkt, later breekt de zon soms door. Bij een matige noordwestenwind wordt het 10 graden in de kustregio's tot 14 graden in het binnenland.

Weer van donderdag 21-3

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De EU-leiders komen bijeen in Brussel voor een top over buitenlandkwesties zoals de oorlog in Oekraïne en in Gaza. Demissionair premier Rutte en zijn collega's bespreken ook de volgende stap van Bosnië naar het EU-lidmaatschap en tegemoetkomingen aan boze boeren.
  • Bijna twintig jaar na de oprichting gaat Reddit naar de beurs. Dat is een internetforum dat opkwam in dezelfde tijd als Facebook en Twitter, maar veel kleiner in omvang bleef. Toch is het een belangrijk platform in de internetcultuur.
  • De rechtbank doet uitspraak in de zaak over de vermeende roof in een jeugdzorginstelling in Emmen, waarbij een begeleidster werd gedood. Tegen drie verdachten van 17 en 20 jaar oud is tot tien jaar cel en tbs geëist. Een vierde persoon, die betrokken zou zijn bij de groep maar niet bij deze roof, staat ook terecht.
  • Om 14.00 uur geeft bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands voetbalelftal een persconferentie over de oefenwedstrijd tegen Schotland van vrijdagavond. Die persconferentie is live te volgen op NOS.nl.

Wat heb je gemist?

In Venezuela zijn meerdere kopstukken van de oppositiepartij opgepakt. Zij horen bij María Corina Machado, de belangrijkste tegenstander van de huidige president Nicolás Maduro.

Een campagnechef en een verkiezingscoördinator zijn door de politie gearresteerd. In een verklaring haalt Machado kort na de arrestaties fel uit naar het regime van Maduro. Zo noemt ze het "brute onderdrukking" en een "laffe actie".

Machado won vorig najaar met grote overmacht de voorverkiezingen. Ze kreeg bijna 93 procent van de stemmen en haar populariteit in het land blijft groeien. Het regime van de huidige president Maduro doet er alles aan om Machado tegen te werken. Zo werd Machado uitgesloten van deelname aan de verkiezingen dit jaar.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De lente is begonnen en dat betekent dat wandelaars en fietsers naar het strand en de duinen trekken, maar dat kan je wel natte voeten opleveren. Veel paden zijn ondergelopen en niet meer begaanbaar.

Uitzonderlijk beeld: water in duingebied stond in honderd jaar niet zo hoog

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl