Hirving Lozano (PSV) baalt
NOS Voetbal

Lozano is (nog) niet de Lozano van weleer bij PSV: 'Zijn rol is nu anders'

  • Franklin Stoker

    volgt PSV namens NOS Sport

  • Franklin Stoker

    volgt PSV namens NOS Sport

Het is nog niet het seizoen van Hirving Lozano. De 28-jarige Mexicaan laat dit jaar bij PSV nog geen onuitwisbare indruk achter, zoals hij dat in zijn eerste Eindhovense periode wel deed.

Lozano krabde zich even achter de oren toen hij afgelopen woensdag zijn naam niet in het basisteam van PSV zag staan voor de (uiteindelijk verloren) Champions League-return tegen Borussia Dortmund. Na een periode als basisspeler begon hij uitgerekend in een van de belangrijkste duels van het seizoen op de bank.

De aanvaller speelde als invaller met PSV een redelijke tweede helft in het voormalige Westfalenstadion, maar kon ondanks een schot op de paal wederom niet zijn stempel drukken.

De beslissing van Peter Bosz om Lozano op de bank te laten starten gaf enigszins blijk hoe de PSV-trainer momenteel tegen de gebrekkige vorm van zijn speler aankijkt. Lozaono heeft dit voetbalseizoen nog niet de impact die bijvoorbeeld Luuk de Jong, Joey Veerman of Jerdy Schouten wel op het spel van PSV hebben gemaakt.

Lozano kwam tot nu toe tot vijf goals en drie assists in alle competities. Cijfers zeggen lang niet alles over prestaties, maar van een gelouterde international die vorig seizoen met Napoli de landstitel won en in zijn eerste PSV-periode tot 40 goals en 23 assists kwam, mag best meer worden verwacht.

De 28-jarige Mexicaan wil graag, soms te graag. Hij kende dit seizoen slechts een handvol uitschieters, met de gewonnen topper tegen Ajax (5-2) als grootste wapenfeit, toen nam hij zijn ploeg met drie goals bij de hand. Maar die Lozano hebben ze in Eindhoven te weinig gezien.

"We zien nu een andere Lozano dan in zijn eerste periode bij PSV, omdat hij veel meer voor het team moet werken", vindt de in Nederland woonachtige journalist Daniel Reyes, die voor het Mexicaanse TNT Sports werkt.

"Hij begrijpt zijn rol en doet wat trainer Bosz van hem vraagt. Vroeger kon hij in deze situatie misschien sneller gefrustreerd raken. Hij vertelde in Dortmund dat hij na het slechte nieuws over zijn reservebeurt de knop snel kon omzetten", aldus Reyes.

"Maar ik begrijp de kritiek op Lozano ook wel. Hij heeft namelijk dit seizoen ook genoeg momenten gehad dat zijn spel verre van geweldig was."

Ook Brood ziet dat Lozano beter kan

Ruud Brood was in 2017/2018 assistent van toenmalig trainer Phillip Cocu toen Lozano goed was voor 21 goals en 12 assists in zijn debuutseizoen bij PSV. "Hij kwam als nieuwe jongen binnen en was toen meteen niet af te stoppen, een absolute meerwaarde voor de ploeg. Cocu gaf hem ook een bepaalde mate van vrijheid, omdat hij dan ook in zijn kracht kwam", aldus Brood, die momenteel hoofdtrainer is van eerstedivisionist TOP Oss.

"Als je naar het huidige PSV kijkt, al bekijk ik het natuurlijk van een afstand, vraagt de manier van spelen bij PSV ook een bepaalde discipline, zoals ik Peter Bosz ook ken. PSV doet het als team uitstekend, alleen komt Lozano niet helemaal uit de verf. Hij zou beter moeten kunnen. Ik zie het soms ook aan zijn manier van schieten, met hier en daar wat afzwaaiers."

In november leek Lozano te gaan pieken bij PSV. Hij was belangrijk geweest tegen Ajax en had de weg omhoog gevonden, totdat hij in het Champions League-duel met Sevilla een hamstringblessure opliep.

Die kwetsuur leek een gevolg van het veeleisende reisschema voor internationals van buiten Europa. Lozano was net terug uit Mexico, na een zware dubbele Nations League-ontmoeting met Honduras.

Lozano maakte beide interlands van begin tot eind mee. "Die blessure kwam op een heel slecht moment", aldus Reyes. "Want Lozano was op dreef en daarna is hij zeker tot halverwege januari afwezig geweest. Hij heeft vervolgens tijd nodig gehad om het ritme weer op te pakken."

Laat binnen bij PSV

Wat eerder in het seizoen voor Lozano ook niet hielp, is dat hij pas in september bij PSV binnenkwam, nadat hij voor ongeveer 15 miljoen van Napoli was overgenomen. PSV draaide toen al behoorlijk en Lozano zag zijn concurrenten Noa Lang en Johan Bakayoko goed presteren. Het duurde dus even voordat de Mexicaan zijn draai had gevonden in Eindhoven.

Hirving Lozano vierde vorig jaar met Napoli het kampioenschap in de Serie A

Bosz omschreef Lozano eerder deze week als "een perfecte jongen" binnen zijn selectie. De trainer vertelde vrijdag op een persconferentie dat hij tevreden was over Lozano's invalbeurt tegen Dortmund. De speler had een betere indruk op hem gemaakt dan voorheen.

Aan Lozano om dat zondagavond in het Philips Stadion weer te laten zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl