Foto van de nieuwe uitbarsting gemaakt door de IJslandse kustwacht
NOS Nieuws

Opnieuw vulkaanuitbarsting in IJsland

Een vulkaan op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, is voor de vierde keer sinds december uitgebarsten. De meteorologische dienst maakte gisteravond bekend dat de krater opnieuw lava uitbraakte uit een scheur van ongeveer 3 kilometer lang.

Op beelden van de uitbarsting is stromende lava te zien:

Vulkaan op IJsland barst voor vierde keer sinds december uit

Honderden mensen moesten geëvacueerd worden uit een van de populairste toeristische attracties van IJsland, de thermale spa Blue Lagoon. Ook vorige maand werd het resort ontruimd vanwege een uitbarsting.

Het vliegverkeer heeft voor zover bekend geen last van de vulkaanuitbarsting. De plaats van de uitbarsting ligt een paar kilometer ten noordoosten van het dorpje Grindavik dat afgelopen november al werd ontruimd na een serie aardbevingen. Sinds die ontruiming waren er elke maand vulkaanuitbarstingen in de regio.

De meteorologische dienst waarschuwde al enige tijd voor nieuwe uitbarstingen. Na de vorige uitbraak in februari zaten 20.000 mensen een tijdlang in de kou, doordat verwarmingsbuizen waren geknapt door de lava. Bij eerdere uitbarstingen werden ook huizen verwoest.

Hoe ontstaat een vulkaanuitbarsting? NPO Kennis legt het hier uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl