Een van de huizen aan de rand van het dorp Grindavík gaat in vlammen op
NOS NieuwsAangepast

Lavastroom bereikt IJslands dorp, eerste huizen gaan in vlammen op

In IJsland heeft de lavastroom, die is ontstaan na de vulkaanuitbarsting, het dorpje Grindavík bereikt. Op beelden is te zien hoe de eerste huizen aan de rand van het dorp in vlammen opgaan.

Volgens de IJslandse publieke omroep RUV denken de autoriteiten alle 4000 inwoners uit het dorp te hebben geëvacueerd. Een van de inwoners van het dorp vertelt aan de omroep hoe hij en zijn familie de livebeelden volgen, waarop te zien is hoe hun huis wordt bedreigd door de lava. "We kunnen helemaal niks doen, alleen maar kijken. Gisteren ben ik nog langsgegaan om wat kleine dingen op te halen en het huis te controleren", vertelt de inwoner.

Onder het dorp heeft zich op een paar honderd meter diepte magma opgehoopt. Er wordt rekening gehouden met het feit dat er opnieuw magma omhoog zou kunnen komen. De uitbarsting van vannacht is begonnen in Sunhnúk, iets ten noorden van Grindavík. Volgens de laatste berichten van seismologen hebben de bevingen de afgelopen uren dezelfde kracht behouden, waardoor er nieuwe breuken zijn ontstaan bij het dorp.

 • AFP
  Door middel van het bouwen van een muur proberen hulpdiensten de lavastroom te sturen
 • AFP
  Liefhebbers van het natuurgeweld bekijken vanaf een afstand naar de uitbarsting en de lavastromen
 • AFP
  De dreigende lavastroom nog voordat het het dorp Grindavik bereikte
 • AFP
  Hulpdiensten bouwen een muur om de lavastroom van het dorp af te houden

Vulkanoloog Elske de Zeeuw-van Dalfsen van het KNMI zegt dat de lavafonteinen en -stromen nog wel even kunnen doorgaan: "Al sinds november heeft zich magma opgehoopt in de aardkorst onder het dorp. Het zou kunnen dat meer scheuren zich ten zuiden van het dorp gaan openen, waardoor er nog meer lava naar buiten stroomt op plekken waar het huizen kan verwoesten."

Volgens de vulkanoloog was het gebied al aangemerkt als de plek waar een nieuwe uitbarsting zou plaatsvinden. "Het enige wat nog onduidelijk was, was wat er met de lavastroom zou gebeuren na de uitbarsting."

Bekijk hieronder beelden van de verwoestende lavastroom:

Lavastroom IJsland bereikt dorp, huizen gaan in vlammen op

Vorige maand was het ook al raak in de buurt van het dorp, toen bleef Grindavík gespaard. De scheur in de aarde ontwikkelde zich toen niet richting het dorp, waarna geëvacueerde inwoners weer konden terugkeren naar hun huis.

De Zeeuw-van Dalfsen: "Er waren al niet zo heel veel mensen meer. Sommige mensen hadden er al voor gekozen om na de laatste evacuatie niet terug te keren."

Samenleven met de natuur

Grindavík ligt op het schiereiland Reykjanes. Het uitbarstingsgebied ligt ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van Reykjavik. In een scheur in de aardkorst van zo'n 15 kilometer lang heeft magma zich opgehoopt. De scheur gaat onder het dorp door en strekt zich uit tot in de aardkorst onder de zeebodem. Het vulkaangebied is sinds 2021 weer actief.

In IJsland zijn ze wel wat gewend, zegt de vulkanoloog. "Sterker nog, ze vinden het zo mooi dat ze allemaal willen gaan kijken. Maar dat is nu verboden en het gebied is afgesloten. Ze zijn gewend aan vulkaanuitbarstingen en lijken te berusten in het feit dat ze samenleven met de natuur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl