Babywieg
NOS NieuwsAangepast

Vier baby's dood door kinkhoest, zorgen gezondheidsdiensten over vaccinatiegraad

Bij het RIVM zijn de afgelopen zes weken vier meldingen binnengekomen van baby's die zijn overleden aan kinkhoest.

Gemiddeld overlijden er één tot twee baby's per jaar aan kinkhoest. In 1963 overleden er voor het laatst meer dan vier baby's aan kinkhoest. Toen waren het er zes.

Het aantal meldingen van kinderen met kinkhoest stijgt al langer. Het RIVM zegt dat het de afgelopen weken ongeveer 200 à 300 meldingen per week krijgt.

Volgens het RIVM is de stijging in het hele land zichtbaar. Eerder was de stijging alleen te zien in de bible belt, waar veel ongevaccineerden wonen. Ongeveer 85 procent van de baby's was niet voldoende beschermd tegen kinkhoest omdat de baby en/of de moeder niet gevaccineerd was. Vaccinatie van zwangeren en pasgeboren baby's is volgens het RIVM de belangrijkste manier om kinkhoest te voorkomen.

Waarschuwing

Verschillende gezondheidsdiensten, waaronder het RIVM en de GGD, waarschuwen voor de gevolgen van kinkhoest. Omdat de groepsimmuniteit afneemt doordat ouders hun kinderen niet meer volledig laten inenten, neemt het risico op uitbraken toe. Er wordt opgeroepen om maatregelen te nemen en er wordt aan ouders geadviseerd om hun kinderen te beschermen tegen deze voorkombare ziekten.

Besmettelijke ziekte

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een bacterie. De hoest kan maanden aanhouden.

Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby's. Onder meer door het hoesten kan er een gebrek aan zuurstof ontstaan waardoor er hersenbeschadiging optreedt. Ook stoppen baby's soms met ademhalen en drinken ze niet meer. Meer dan de helft van de baby's met kinkhoest wordt in het ziekenhuis opgenomen. In enkele gevallen overlijdt een baby aan kinkhoest.

Kinkhoest kan onder meer voorkomen worden met een kinkhoestvaccinatie. Zowel zwangere vrouwen als baby's kunnen worden ingeënt.

In Nederland worden steeds minder baby's en peuters ingeënt tegen kinderziektes als polio, mazelen, de bof en rodehond. Het RIVM zegt dat de vaccinatiegraad is gedaald onder de 90 procent. Ook epidemiologen zijn bezorgd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl