NOS Nieuws

NOS-directeur Timmer stopt per direct na kritiek op functioneren bij BNNVARA

Gerard Timmer stopt per direct als directeur bij de NOS. Het besluit komt na een artikel van de Volkskrant waarin staat dat hij wel degelijk signalen had ontvangen over misstanden bij BNNVARA toen hij daar nog directeur was.

Zo zou het wangedrag bij De Wereld Draait Door al met hem zijn besproken en ook werd onder zijn verantwoordelijkheid een adjunct-eindredacteur die wangedrag aankaartte bij Zembla gedegradeerd. Timmer had dit altijd ontkend.

"Het artikel maakt inbreuk op de geloofwaardigheid die nodig is om leiding te geven aan de noodzakelijke veranderingen waar de publieke omroep en de NOS voor staan", schrijft hij in een verklaring.

Cultuurverandering nodig

De positie van Timmer lag onder een vergrootglas omdat hij de komende jaren een cultuurverandering binnen de NOS moest leiden. Bij het rapport van de commissie-Van Rijn over de publieke omroepen meldden NOS-medewerkers namelijk vaker dan gemiddeld misstanden als pesten, intimidatie, seksueel grensoverschrijdend gedrag en discriminatie.

"De discussie over mijn verleden mag het ingezette proces naar die veranderingen niet in de weg staan", zegt hij daarover. "Daarnaast mag een discussie rond mijn persoon de medewerkers van de NOS, en de NOS als publieke nieuwsorganisatie niet in de weg staan."

Timmer is sinds 1 mei 2018 algemeen directeur van de Nederlandse Omroep Stichting, hij volgde Jan de Jong op.

'Inbreuk op geloofwaardigheid'

In een reactie laat de raad van toezicht van de NOS weten dat ze het vertrek van een "zeer gewaardeerde directeur" betreuren, maar ook begrijpen. De recente berichtgeving en de daardoor ontstane beeldvorming brachten Timmer tot de conclusie "dat dit inbreuk maakt op zijn geloofwaardigheid".

Volgens de raad is die geloofwaardigheid nodig om leiding te geven aan de noodzakelijke aanpassingen van de cultuur bij de NOS.

Wangedrag bij Zembla

In het Volkskrant-artikel vertelt een adjunct-eindredacteur van Zembla dat hij van verschillende collega's signalen kreeg over wangedrag van een eindredacteur van het programma. Toen hij dat samen met een vertrouwenspersoon aankaartte, werd hij volgens eigen zeggen ontboden bij de directie, waar werd ontkend dat er sprake was van wangedrag.

Een aantal weken later zou de adjunct-eindredacteur zijn gedegradeerd. De vertrouwenspersoon zou van het Zembla-dossier zijn gehaald. Vanwege de vertrouwelijkheid van haar functie reageerde zij niet in de krant.

DWDD

Voormalig medewerkers van DWDD zeggen anoniem tegen de Volkskrant dat ook het wangedrag bij dat programma tijdens besprekingen met de directie aan bod kwam. "Ik heb tegenover hem gezeten en hem verteld hoe heftig het eraan toe ging bij DWDD. Ik vond het verbazingwekkend dat hij na de onthullingen meteen zei dat hij geen kennis had genomen van de misstanden", zegt een van hen over Timmer.

Volgens de krant had Timmer in zijn tijd bij BNNVARA (2014-2018) ook om een andere reden kunnen vermoeden dat er iets mis was bij DWDD. Hij zou minimaal één vaststellingsovereenkomst met een medewerker van het programma hebben getekend, die het programma verliet vanwege de angstcultuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl