Jan Christen, Alberto Bettiol en Marc Hirschi op het podium van Milaan-Turijn.
NOS Wielrennen

Proef geslaagd: Bettiol test benen én aerohelm en wint solo in Milaan-Turijn

Alberto Bettiol heeft met Milaan-Turijn de oudste koers op de Italiaanse wielerkalender gewonnen. De renner van EF Education-EasyPost is de opvolger van de Nederlander Arvid de Kleijn, die vorig jaar een sprinteditie won.

In de finale van de 105de editie van Milaan-Turijn sprong Bettiol weg bij zijn medevluchters en pakte hij een voorsprong van zo'n veertig seconden. Later liep dit terug tot tien tellen, maar zijn achtervolgers konden hem niet meer bijhalen.

Uiteengereten

Het ene jaar is deze koers een feestje voor de sprinters, soms is het voorbehouden voor echte klimmers en soms zit er een aantal korte steile bergjes in de finale.

Dat laatste was dit keer het geval. Op 30 kilometer van de meet werd het peloton uiteengereten door UAE-Emirates, waarna Bettiol er met een verschroeiende demarrage vandoor ging.

De Italiaan pakte snel een voorsprong van een halve minuut op een achtervolgende groep met liefst vijf renners van Bora-hansgrohe en drie van UAE-Emirates.

Zij brachten het verschil terug tot een seconde of tien, keken Bettiol in de rug, maar kwamen uiteindelijk toch duidelijk te kort.

Aerohelm

Dat Bettiol met ambitie gestart was, bleek wel uit zijn buitengewoon aerodynamische uitrusting. Het meest opvallend was zijn helm: een kleinere versie van een tijdrithelm met speciaal vizier.

Achter die innovaties zit voormalig baanwielrenner en baancoach Peter Schep. Als head of performance bij EF Education vond hij in Bettiol een van zijn meest dankbare leerlingen.

Achter Bettiol - in 2019 winnaar van de Ronde van Vlaanderen - eindigden UAE-renners Jan Christen, Marc Hirschi en Diego Ulissi op de plekken twee, drie en vier.

Zaterdag Milaan-Sanremo

Zaterdag geldt Bettiol als een outsider in Milaan-Sanremo. Twee weken later is het tijd voor de Ronde van Vlaanderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl