Leonid Volkov in Denemarken, juni 2022
NOS NieuwsAangepast

Litouwen geeft Rusland de schuld van hamer-aanval op vertrouweling van Navalny

Litouwen zegt dat Moskou verantwoordelijk is voor de aanval op de Russische politiek activist Leonid Volkov. De voormalig stafchef van de in een strafkamp overleden oppositieleider Aleksej Navalny werd gisteren bij zijn huis in Vilnius toegetakeld met een hamer. Na behandeling in het ziekenhuis kon hij weer naar huis.

Opvallend is dat Volkov een aantal uur voor de aanval een interview gaf aan persbureau Reuters. Hij zei daarin dat hij en andere uitgeweken leden van Navalny's organisatie vrezen voor hun leven. "Ze weten dat Poetin niet alleen binnen Rusland mensen vermoordt, maar ook buiten Rusland. We leven in hele donkere tijden."

De Litouwse president Nauseda zegt dat de aanval op Volkov was gepland en dat er verband is met andere provocaties tegen Litouwen. "Ik kan maar één ding tegen Poetin zeggen: niemand is hier bang voor je", was zijn boodschap aan het adres van de Russische president.

Invloed op verkiezingen

De Litouwse veiligheidsdienst ziet een verband tussen de aanval en de Russische presidentsverkiezingen van komend weekend. Het geweld zou bedoeld zijn om te voorkomen dat de oppositie invloed uitoefent op de stembusgang.

Volkov (43) en andere oppositieleden hebben opgeroepen om komende zondag bij de Russische presidentsverkiezingen om precies 12 uur 's middags naar het stembureau te gaan, om daarmee hun onvrede over Poetin kenbaar te maken. Openlijk oppositie voeren is in Rusland de afgelopen jaren zeer moeilijk, zo niet onmogelijk geworden.

Bandietengroet

Na de aanval verscheen er op sociale media een video van Volkov, waarin hij de schuld van de aanval bij Rusland legt. Hij spreekt van een "duidelijke, kenmerkende bandietengroet van Poetin, uit de bandietenstad Petersburg".

Hij vertelt ook dat hij vijftien keer op zijn been is geslagen en dat hij moeite heeft met lopen. Ook heeft hij een breuk in zijn arm. Verder dankt hij iedereen voor het meeleven.

De vrouw van Volkov plaatste foto's van de verwondingen op sociale media. Ook is te zien dat er een autoraam is vernield. Volgens de voormalig woordvoerder van Navalny spoot de aanvaller ook traangas in de richting van Volkov. Een andere bondgenoot, advocaat Ivan Zjdanov, zegt dat de dader niets riep en dat alles in stilte gebeurde. Ook hij is ervan overtuigd dat het om een politieke aanval gaat.

Politieonderzoek bij het huis van Volkov in Vilnius

De Litouwse politie meldde gisteravond alleen dat iemand met de Russische nationaliteit is aangevallen bij zijn huis in een buitenwijk van Vilnius. Over de identiteit van het slachtoffer werd verder niets meegedeeld. Er is nog niemand aangehouden.

Volkov vluchtte een aantal jaar geleden uit Rusland omdat hij bang is dat hij wordt opgepakt. De Russische autoriteiten beschuldigen hem van verduistering. Vanuit het buitenland blijft hij doorgaan met zijn verzet tegen Poetin.

De Russische activist was als bondgenoot van Navalny onder meer voorzitter van Navalny's organisatie die corruptie bij de overheid aan de kaak stelt. Vorig jaar legde hij die functie neer, nadat bekend was geworden dat hij de Europese Unie had opgeroepen om een aantal sancties tegen Rusland terug te draaien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl