Burgemeester Wortelboer legt bloemen neer bij het monument
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Nabestaanden en overlevenden herdenken legionella-uitbraak Bovenkarspel

Het is deze week 25 jaar geleden dat op de Westfriese Flora in Bovenkarspel een van de grootste uitbraken van de veteranenziekte ooit plaatsvond. De uitbraak kostte het leven van ruim dertig mensen. Nabestaanden en bezoekers die het overleefden kwamen vanmiddag bijeen bij het herdenkingsmonument in het Noord-Hollandse dorp.

De Westfriese Flora was jarenlang de grootste overdekte bolbloemententoonstelling ter wereld en trok in de hoogtijdagen jaarlijks tienduizenden bezoekers. In 1999 had zich op de Flora de legionellabacterie ontwikkeld in een bubbelbad met water uit een brandslang die al een tijd niet meer gebruikt was.

Honderden bezoekers werden ziek, onder wie Ton van Doorn (92) uit Heiloo. Hij lag ruim een week in het ziekenhuis en moest vechten voor zijn leven, schrijft de regionale omroep NH. Hij wilde vandaag per se bij de herdenking in Bovenkarspel zijn. "Ik ken niemand van de overledenen, maar ik ben het ze een beetje verplicht. Ik had een van hen kunnen zijn", zegt hij.

32 mensen stierven als gevolg van de uitbraak. Burgemeester Wortelboer van de gemeente Stede Broec legde een krans voor hen neer bij het monument aan de Spoorsingel.

Sober

Tot teleurstelling van de Stichting Veteranenziekte was het een sobere herdenking. "Het is kenmerkend voor het probleem. Er is te weinig aandacht voor deze sluipmoordenaar", zegt Diana Snijder van de patiëntenorganisatie.

Volgens de stichting hebben veel overlevenden blijvende gezondheidsklachten overgehouden aan de uitbraak. "Mensen die het overleefd hebben, zijn nooit meer de oude geworden", aldus Snijder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl