Legionellabacteriën in een laboratorium
NOS NieuwsAangepast

Twee doden door waarschijnlijke legionellabesmetting door cv-ketels

Dertien mensen zijn waarschijnlijk door toedoen van een cv-ketel van fabrikant Ferroli besmet geraakt met legionella. Dat is vastgesteld door het RIVM. Twee van de slachtoffers zijn overleden.

In een verklaring waarschuwt Ferroli voor ketels van de types BlueSense en BlueHelix die na 1 januari 2022 zijn gemaakt. De fabrikant roept consumenten op om hun ketels te laten reinigen vanwege het risico op besmetting met legionellabacteriën. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de waarschuwing ook gepubliceerd.

De NVWA meldt dat sinds 1 januari 2022 1400 ketels van deze types zijn uitgeleverd door Ferroli. Bij meerdere GGD's kwamen sindsdien meldingen binnen over legionellabesmettingen die zeer waarschijnlijk met de ketels te maken hadden.

Longontsteking

Legionella, ook wel de veteranenziekte genoemd, groeit in water en kan gevaarlijk zijn bij temperaturen van 20 tot 50 graden. Mensen die besmet raken, kunnen infecties krijgen aan de luchtwegen en soms een zware longontsteking.

De kans op overlijden ligt volgens het RIVM tussen de 2 en 10 procent. Vooral ouderen en mensen met een slechte gezondheid hebben kans op longontsteking door legionella.

Mensen kunnen besmet raken als kleine waterdruppeltjes met de bacterie in de lucht komen, bijvoorbeeld als water in een cv-ketel te lang stilstaat. Als mensen dan gaan douchen of een bubbelbad gebruiken, vernevelt het water dat uit de ketel is gekomen. Als die nevel wordt ingeademd, kunnen mensen ziek worden.

Traceren

Het RIVM heeft installateurs vorige maand gevraagd om lijsten aan te leveren met adressen waarop de ketels zijn geïnstalleerd. Installateurs zijn toen ook geïnformeerd over de benodigde reinigingsmaatregelen.

Het bleek volgens Ferroli niet mogelijk om op korte termijn alle ketels te traceren. Daarom komt het nu met een veiligheidswaarschuwing voor consumenten.

Tot de ketel is gereinigd, raadt Ferroli consumenten aan om bubbelbaden niet te laten bubbelen, te douchen zonder douchekop en de combitemperatuur voor het leidingwater in de ketel op ten minste 60 graden te zetten.

Branchevereniging Techniek Nederland zegt dat de bij hen aangesloten monteurs sinds de bekendmaking vanochtend veel vragen ontvangen van ongeruste klanten. "Met name van klanten met de typen cv-ketels van Ferroli waarover de veiligheidswaarschuwing naar buiten is gebracht. Maar vragen over cv-ketels van andere merken worden ook gesteld."

Brandgevaarlijk

In 2019 raakte Ferroli ook al in opspraak toen televisieprogramma Kassa na onderzoek concludeerde dat 150.000 cv-ketels van het bedrijf brandgevaarlijk waren. De behuizing van meerdere ketels was gesmolten doordat de warmtewisselaar verstopt was geraakt. Het leidde volgens Kassa tot een aantal woningbranden.

Ferroli stelde toen dat de ketels "bij deugdelijk uitgevoerd periodiek onderhoud veilig zijn en ook veilig blijven". Wel kwam het bedrijf het jaar erop met een sensor die ervoor zorgt dat de ketel bij te hoge temperatuur automatisch uitschakelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl