NOS Nieuws

Wekdienst 12/3: Trump kan definitief nominatie binnenhalen • Plan tegen overlast fatbikes

Goedemorgen! Donald Trump kan vannacht de nominatie voor de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen binnenslepen. En leveranciers van fatbikes komen met een plan om overlast in het verkeer tegen te gaan.

Eerst het weer: Veel bewolking en soms nog wat regen of motregen. Later op de dag vooral in het noorden ook even wat zon. Er waait een zwakke tot matige westenwind en het wordt een graad of 10.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Donald Trump kan vannacht genoeg gedelegeerden verzamelen om de nominatie van de Republikeinen binnen te halen voor de presidentsverkiezingen in november. Er zijn voorverkiezingen in Georgia, Mississippi, Washington en Hawaii. Trump heeft nog 141 gedelegeerden nodig voor nominatie, in totaal zijn er bij de vier staten 161 gedelegeerden te verdelen. Omdat zijn laatste overgebleven tegenstander Nikki Haley uit de race is gestapt, ligt er voor Trump weinig in de weg om de nominatie binnen te slepen.
  • Gianni de W. uit Etten-Leur staat terecht op verdenking van onlinemisbruik van tientallen meisjes. Hij heeft hen volgens het OM verleid tot het sturen van naaktfoto's, om ze vervolgens daarmee af te persen. De W. werd in oktober 2022 aangehouden en zit sindsdien vast.
  • Vier Nederlandse leveranciers van zogeheten fatbikes presenteren een plan om overlast in het verkeer door de elektrische fietsen met dikkere banden tegen te gaan. De fatbikes zijn vaak illegaal opgevoerd.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Biden heeft "op dit moment" geen plannen voor een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu of om af te reizen naar Israël. "We zullen het zien", zei hij. Afgelopen weekend zei Biden in een tv-interview dat hij open staat voor een bezoek aan de Knesset, het Israëlische parlement.

In het interview was de president kritisch op Netanyahu en de manier waarop hij oorlog voert in de Gazastrook. Biden zei dat Netanyahu zijn land "beschadigt". "Oorlog voeren met zoveel burgerslachtoffers staat haaks op de waarden van de Joodse staat." De Amerikaanse president benadrukte wel pal achter Israël te blijven staan.

Ander nieuws uit de nacht

  • Bij luchtaanvallen op steden in Jemen zijn gisteren zeker elf mensen omgekomen. De aanvallen zouden zijn uitgevoerd door de Britse en de Amerikaanse luchtmacht. De landen voeren sinds maanden aanvallen uit op Houthi's die schepen in de Rode Zee aanvallen
  • De premier van Haïti, Ariel Henry treedt af. Gewelddadige bendes eisen dat de premier vertrekt en dreigen het land in een burgeroorlog te storten. De buurlanden willen dat er nu een politieke overbruggingsperiode komt in Haiti, gevolgd door verkiezingen.
  • In Duitsland is opnieuw een grote treinstaking. Machinisten van Deutsche Bahn leggen het werk neer en dat betekent dat er veel minder regionale- en langeafstandstreinen rijden. Het is de zesde staking van Duitse machinisten in korte tijd.

En dan nog even dit:

In het Friese dorp Allingawier staan vier historische panden te koop. Die waren onderdeel van een openluchtmuseum in het dorp. Vanuit het hele land is grote belangstelling voor de woningen, en dat leidt bij sommige dorpsbewoners tot frustraties.

Allingawier in de verkoop

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl